PET/MR trupu přehledně s FDG

Stručný popis

Použité radiofarmakum (Fludeoxyglucosum) je akumulováno buňkami v závislosti na jejich konsumpci glukózy. Na tomografických řezech a 3D zobrazení pozitronovou emisní tomografií (PET) tak lze posoudit ložiska glukózového hypermetabolizmu, která mohou být nádorového nebo zánětlivého původu. Pro účely korekce absorpce a anatomické lokalizace je současně prováděna magnetická rezonance (MR) a výsledná fúze PET/MR.

S ohledem na velký rozsah snímání od proximálních femurů po bázi lební lze během hodinového snímacího času provést jen základní MR sekvence, tzn., nejedná se o cílené MR vyšetření, se kterým nelze toto vyšetření zaměňovat; těžiště vyšetření tkví v detekci ložisek hypermetabolizmu glukózy a upřesnění jejich lokalizace pomocí přehledné MR. 

Výhodou vyšetření oproti konkurenční metodě PET/CT je úplná eliminace rentgenového záření z CT a lepší měkkotkáňové rozlišení anatomických struktur. Nevýhodou je hodinová délka vyšetření v úzkém hlučném tunelu skeneru, tzn., vyšetření není vůbec proveditelné u obézních pacientů s BMI > 35. U pacientů s klaustrofobií nebo s bolestmi, pro které nevydrží po dobu vyšetření nehnutě ležet na zádech, je třeba předem domluvit analgosedaci. Bez další hlubší analýzy není možné  vyšetření indikovat u pacientů s implantovanými zdravotnickými prostředky (kardiostimulátor, kochleární implantát apod.) a kovovým materiálem v těle. Pro všechny tyto pacienty je vhodnou alternativou PET/CT trupu s FDG a p.o. kontrastem nebo PET/CT trupu s FDG a i.v. a p.o. kontrastem.

Obecné indikace, další kontraindikace vyšetření a příprava na něj je shodná jako na PET/CT vyšetření s FDG.

Má-li být naplno využit potenciál MR vyšetření (např. při T stagingu některých nádorů) a zároveň provést i N a M staging, je vhodnější indikovat přehledné PET/CT trupu kombinované s cílenou PET/MR

Žádanka na vyšetření ve formátu PDF nebo DOCX.