PET/CT trupu přehledně s 68Ga-PSMA-11 + PET/MR prostaty

Stručný popis

Jedná se o kombinované PET/CT a PET/MR vyšetření z jedné injekce radiofarmaka. Více informací o PET/CT části vyšetření určené pro vyhledávání vzdálených metastáz a posouzení postižení regionálních uzlin naleznete na tomto odkazu: PET/CT trupu přehledně s 68Ga-PSMA-11. Po provedení PET/CT se pokračuje PET/MR vyšetřením cíleným na oblast prostaty s cílem přesně posoudit lokální rozsah nádoru, tj. zda prorůstá přes pouzdro prostaty a případně invaduje do okolních struktur.

Kromě obvyklého popisu nález navíc v závěru kategorizujeme miTNM (molecular imaging TNM staging) s využitím 2. verze systému PROMISE a MR nález v prostatě s využitím systému PI-RADS verze 2.1.

Obecné indikace (hrazené ze zdravotního pojištění)

  • Primární staging u pacientů s vysoce rizikovým karcinomem prostaty před primární kurativní terapií.
  • Podezření na recidivu karcinomu prostaty u pacientů se zvyšující se hladinou prostatického specifického antigenu (PSA) v séru po primární kurativní radioterapii, tzn u pacientů s ponechanou prostatou.

Obecné kontraindikace:

  • Neschopnost ležet 50 minut bez pohnutí.
  • Obezita (pacienti s BMI > 35 se obvykle nevejdou do úzkého otvoru PET/MR skeneru)
  • Alergická reakce na radiofarmakum Locametz® nebo jeho složky.
  • Klaustrofobie (případnou anestezii je třeba domluvit předem).
  • Nepřípadnou relativní kontraindikací by bylo těhotenství.
  • Vyšetření je spojeno s radiační zátěží, nesmí být proto samoúčelné. Indikace k vyšetření musí být podložena možným zdravotním přínosem pro pacienta.

Příprava pacienta před příchodem na ONM

  • Důležitá je dobrá hydratace, lačnění není vyžadováno.
  • Klíčová je vysoká motivovanost pacienta a jeho včasný příchod na oddělení, protože dopředu připravované nákladné radiofarmakum se velmi rychle rozpadá a nelze jej při zpoždění využít. Nevyužité radiofarmakum s promarněným vyšetřením představuje pro nemocnici ztrátu mnoha desítek tisíc Kč.

Délka vyšetření

3 – 4 hodiny.

Žádanka na vyšetření.

Ukázka vyšetření

Vstupní staging u pacienta s nově zjištěným karcinomem prostaty před rozhodnutím o způsobu léčby. Na obrázcích shodných příčných řezů se v PET zobrazení (nahoře) zobrazuje v močovém měchýři fyziologicky vyloučené radiofarmakum a dále ložisko vysoké koncentrace PSMA, které nelze spolehlivě lokalizovat. Na fúzním zobrazení PET/MR (uprostřed) je možné ložisko dobře lokalizovat a na T2-TSE sekvenci MRI (dole) je patrné prorůstání karcinomu přes pouzdro prostaty, tedy lokální stage miT3a.