PET/CT trupu přehledně s 68Ga-PSMA-11

Stručný popis

Použitý 68Ga-PSMA-11 (gozetotid) je jedním ze skupiny radiofarmak, která se specificky vážou na extracelulární část glutamátové karboxypeptidázy II nazývané též PSMA (prostatický specifický membránový antigen). Název je poněkud zavádějící, neb výskyt PSMA není omezen jen na prostatu. PSMA je exprimován v řadě tkání a zvýšeně se vyskytuje u mnohých nádorů. U karcinomu prostaty bývá koncentrace PSMA 100 – 1000x vyšší než ve zdravé tkáni; dosahuje se tak vysokého kontrastu a dobré detekovatelnosti záření emitovaného navázaným 68Ga. Na tomografických řezech a 3D zobrazení tak lze posoudit i malá ložiska zvýšeného nakupení PSMA o průměru několika málo milimetrů, která jsou s vysokou pravděpodobností nádorového původu. Standardně provádíme vyšetření v rozsahu celého těla s výjimkou dolních končetin. Při objednání lze upravit požadovaný rozsah snímání, je-li to klinicky relevantní. Pro účely korekce absorpce a anatomické lokalizace je pacient prozářen rentgenovým zářením z nativního nízkodávkového tzv. "low-dose" CT (ldCT).

Těžiště vyšetření tkví v detekci ložisek zvýšeného nakupení PSMA a upřesnění jejich lokalizace pomocí ldCT ve velkém rozsahu snímání, tj. posouzení případných vzdálených metastáz, regionálních uzlin a přítomnosti nádoru v prostatě. V takovémto ldCT obraze lze identifikovat většinu orgánů a mnohé patologické struktury – nikoliv však všechny. Toto vyšetření tedy nenahrazuje cílené kontrastní tzv. "contrast-enhanced" CT vyšetření (ceCT), je-li z klinického hlediska indikováno. 

Kromě obvyklého popisu nález navíc v závěru kategorizujeme miTNM (molecular imaging TNM staging) s využitím 2. verze systému PROMISE.

Díky komplexnímu vybavení našeho pracoviště lze s výhodou doplnit k celotělovému PET/CT bez dalšího podání radiofarmaka ještě PET/MR cílené na oblast prostaty, které poskytne detailní morfologickou informaci např. pro posouzení prorůstání nádoru přes pouzdro prostaty – viz samostatný typ vyšetření: PET/CT trupu přehledně s 68Ga-PSMA-11 + PET/MR prostaty.

Obecné indikace (hrazené ze zdravotního pojištění)

  • Primární staging u pacientů s vysoce rizikovým karcinomem prostaty před primární kurativní terapií.
  • Podezření na recidivu karcinomu prostaty u pacientů se zvyšující se hladinou prostatického specifického antigenu (PSA, prostate-specific antigen) v séru po primární kurativní terapii.
  • Identifikace pacientů s PSMA pozitivním progresivním metastazujícím kastračně rezistentním karcinomem prostaty (mCRPC), pro které je indikována cílená radionuklidová terapie s pomocí terapeutických PSMA ligandů.

Obecné kontraindikace:

  • Neschopnost ležet 30 minut bez pohnutí.
  • Alergická reakce na radiofarmakum Locametz® nebo jeho složky.
  • Těžká klaustrofobie (případnou anestezii je třeba domluvit předem).
  • Nepřípadnou relativní kontraindikací by bylo těhotenství.
  • Vyšetření je spojeno s radiační zátěží, nesmí být proto samoúčelné. Indikace k vyšetření musí být podložena možným zdravotním přínosem pro pacienta.

Příprava pacienta před příchodem na ONM

  • Důležitá je dobrá hydratace, lačnění není vyžadováno.
  • Klíčová je vysoká motivovanost pacienta a jeho včasný příchod na oddělení, protože dopředu připravované nákladné radiofarmakum se velmi rychle rozpadá a nelze jej při zpoždění využít. Nevyužité radiofarmakum s promarněným vyšetřením představuje pro nemocnici ztrátu mnoha desítek tisíc Kč.

Délka vyšetření

1,5 – 2,5 hodiny.

Žádanka na vyšetření.

Ukázka vyšetření

Na obrázcích shodných příčných řezů je PET zobrazení (nahoře) s ložiskem vysoké koncentrace PSMA, jež nelze přesně lokalizovat. Dole je ldCT vyšetření s označenou drobnou lymfatickou uzlinou normální velikosti 4x2 mm v presakrálním prostoru pararektálně. Fúzní PET/CT zobrazení obou vyšetření (uprostřed) lokalizuje ložisko vysoké koncentrace PSMA právě do této nezvětšené uzliny. Jedná se o jinými metodami neodhalitelné postižení uzliny nádorovými buňkami u pacienta s biochemickou recidivou karcinomu prostaty po radikální prostatektomii (PSA = 0,3 mg/l). Stage regionálních uzlin je v tomto případě miN1.