Subtrakční scintigrafie příštítných tělísek

Stručný popis

Při vyšetření se snímá scintigrafickou kamerou signál z podaného technecistanu, který se zvýšeně akumuluje ve štítné žláze. Následuje podání sestamibi a pokračuje snímání signálu technecistanu spolu se signálem ze sestamibi, které se zvýšeně akumuluje ve štítné žláze a příštítných tělíscích. Po korekci na možný pohyb, po normalizaci obrazů a digitální subtrakci signálu technecistanu od smíšeného signálu technecistanu a sestamibi se získá obraz akumulace sestamibi v příštítných tělíscích, který není rušen signálem ze štítné žlázy.

Obecné indikace

Lokalizace adenomu příštítných tělísek při laboratorně potvrzené hyperparatyreóze před uvažovaným chirurgickým výkonem.

Obecné kontraindikace

Těhotenství 

Vyšetření je spojeno sice jen s malou radiační zátěží, nesmí však být samoúčelné. Indikace k vyšetření musí být podložena možným zdravotním přínosem pro pacienta.

Příprava pacienta před příchodem na ONM

Pacient by neměl být před vyšetřením saturován jódem, tzn. 4-6 týdnů před vyšetřením by neměly být užívány jodové preparáty včetně RTG kontrastních látek.

Po dohodě s endokrinologem by měla být 2-3 týdny před vyšetřením vysazena substituce hormonů štítné žlázy (l-tyroxin 4 týdny, trijodthyronin 10 dní); thyreostatická léčba by měla být vysazena 1 týden před vyšetřením.

Nativní vitamín D by měl být vysazen 4 týdny a aktivní vitamín D alespoň 1 týden před vyšetřením.

Kalcimimetika by měla být vysazena alespoň 2 týdny před vyšetřením.

 

Žádanka na vyšetření.