PET/CT trupu přehledně s 68Ga-DOTATOC

Stručný popis

Použitý 68Ga-DOTATOC (edotreotid) je jedním ze skupiny radiofarmak, která se specificky vážou na somatostatinové receptory (SSTR). SSTR bývají s vysokou hustotou exprimovány na dobře diferencovaných neuroendokrinních tumorech (NET) a některých dalších nádorech (např. meningeom, nádory odvozené z neurální lišty, lymfomy atd.). Somatostatinové receptory jsou v různé míře přítomny i ve zdravých tkáních, v zánětlivých ložiscích a oblastech zvýšené osteoblastické aktivity. Podané radiofarmakum se rychle vyplavuje z krve, takže se dosahuje velmi vysokého kontrastu patologických ložisek vůči okolí a tedy i výborné detekovatelnosti záření emitovaného navázaným 68Ga. Na tomografických řezech a 3D zobrazení tak lze posoudit i malá ložiska zvýšeného nakupení somatostatinových receptorů o průměru několika málo milimetrů, která jsou s vysokou pravděpodobností nádorového původu. Standardně provádíme vyšetření v rozsahu celého těla s výjimkou dolních končetin. Při objednání lze upravit požadovaný rozsah snímání, je-li to klinicky relevantní. Pro účely korekce absorpce a anatomické lokalizace je pacient prozářen rentgenovým zářením z nativního nízkodávkového tzv. "low-dose" CT (ldCT). Je-li to klinicky vyžadováno, můžeme navíc doplnit i plnohodnotné kontrastní tzv. "contrast-enhanced" CT vyšetření (ceCT) cílené na určitou oblast za cenu určitého zvýšení radiační zátěže.

Kromě obvyklého popisu v závěru lékařské zprávy kategorizujeme míru akumulace radiofarmaka v patologických ložiscích s využitím Krenningova skóre (0 - bez akumulace; 1 - velmi nízká akumulace; 2 - menší nebo rovna akumulaci jater; 3 - větší než akumulace jater; 4 - větší než akumulace sleziny).

Rámcově platí, že čím horší je diferenciace NET, tím méně exprimují SSTR a tím více akumulují FDG a mají horší prognózu. Tzn. DOTATOC-PET/CT je u NET vzájemně komplementární s FDG-PET/CT.

Obecné indikace (hrazené ze zdravotního pojištění)

  • zobrazení nadměrné exprese somatostatinových receptorů u dospělých pacientů s potvrzenými nebo suspektními dobře diferencovanými gastro-entero-pankreatickými neuroendokrinními tumory k lokalizaci primárních nádorů a jejich metastáz.

Obecné kontraindikace:

  • Neschopnost ležet 30 minut bez pohnutí.
  • Alergická reakce na radiofarmakum SomaKit TOC® nebo jeho složky.
  • Těžká klaustrofobie (případnou anestezii je třeba domluvit předem).
  • Relativní kontraindikací je těhotenství.
  • Vyšetření je spojeno s radiační zátěží, nesmí být proto samoúčelné. Indikace k vyšetření musí být podložena možným zdravotním přínosem pro pacienta.

Příprava pacienta před příchodem na ONM

  • Důležitá je dobrá hydratace, lačnění není vyžadováno.
  • Klíčová je vysoká motivovanost pacienta a jeho včasný příchod na oddělení, protože dopředu připravované nákladné radiofarmakum se velmi rychle rozpadá a nelze jej při zpoždění využít. Nevyužité radiofarmakum s promarněným vyšetřením představuje pro nemocnici ztrátu mnoha desítek tisíc Kč.
  • Pacienti léčení analogy somatostatinu by měli být vyšetřováni v co nejdelším intervalu po podání poslední dávky, tj. těsně před podáním další dávky, aby SSTR byly zablokovány co možná nejméně.
  • Podávání kortikoidů a hyperkortisolismus snižuje detekovatelnost NET.

Délka vyšetření

1,5 – 2,5 hodiny.

Žádanka na vyšetření.

Ukázka vyšetření

Pacient po resekci ilea pro NET a odstranění metastázy z peritonea byl indikován k 68Ga-DOTATOC-PET/CT pro podezření na jaterní metastázu. Provedené vyšetření potvrdilo ložisko vysoké hustoty SSTR v játrech a nečekaně i ve dvou uzlinách hraniční velikosti při vnitřním ilickém cévním svazku vlevo (Krenning 3). Přední pohled na přehledný sumární (MIP) snímek, na kterém jsou patologická ložiska odpovídající NET označena šipkami. Fyziologicky intenzivní akumulace radiofarmaka je ve slezině, nadledvinách, hypofýze a je vyloučena do moči; středně zvýšená akumulace radiofarmaka je ve štítné žláze, játrech, processus uncinatus pankreatu, ve střevech a v ledvinách.