PET/CT mozku s FLT

Stručný popis

Použité radiofarmakum (Fludeoxythymidinum) je akumulováno nádorovými buňkami v závislosti na jejich mitotické aktivitě; v mozku se rovněž akumuluje v místech porušené hemato-encefalické bariéry. Ve zdravé mozkové tkáni se prakticky neakumuluje. Na tomografických řezech tak lze posoudit přítomnost viabilního mozkového nádoru. Nízkodávková CT složka vyšetření slouží pouze pro účely korekce absorpce a rozptylu záření a není tedy klinicky interpretována.

Obecné indikace

Posouzení perzistence nebo recidivy nádoru mozku po předem provedené MRI.

Obecné kontraindikace

Neschopnost ležet 30 minut bez pohnutí hlavou.

Těhotenství.

 

Vyšetření je spojeno sice jen s malou radiační zátěží, nesmí však být samoúčelné. Indikace k vyšetření musí být podložena možným zdravotním přínosem pro pacienta. Příprava pacienta před příchodem na ONM

Příprava pacienta na vyšetření

Je vhodné, aby byl pacient nalačně (není zcela nezbytné), avšak dobře hydratován nekalorickými nápoji.

Pacient by měl mít alespoň 2 týdny odstup od poslední dávky chemoterapie. Radiochirurgické zákroky vyvolávají v místě ozáření dlouhodobou (i několikaletou) pozitivitu nálezu. Čím větší jsou časové odstupy, tím větší je spolehlivost vyšetření.

Ukázka vyšetření

Transverzální řez mozkem u pacienta s re-recidivou oligoastrocytomu grade III po 6 letech. Vlevo MRI, vpravo FLT-PET, uprostřed fúze obou modalit. Za resekční dutinou frontálně je patrno objemné ložisko s vysokou akumulací radiofarmaka, které představuje viabilní nádorovou masu s vysokou mitotickou aktivitou.

PET mozku s FLT

 

Žádanka na vyšetření.