Urologie (URO)

 

Urologie - Nemocnice na Homolce

O nás

Provádíme základní i speciální diagnostiku a operativu dospělých nemocných v celém rozsahu oboru. Pracoviště je zaměřeno na oblast minimálně invazivní urologie. Superspecializací je endourologie a laserová urologie, mikrochirurgiie, laparoskopická a robotická operativa.


Robotická operativa

Představuje zcela novou kvalitu minimálně invazivní urologické léčby. Zkušenosti našeho pracoviště se datují od listopadu 2005, kde zde byl instalován vůbec první robot a založeno Centrum robotické chirurgie v České republice. Od července 2016 disponujeme na nově vybudovaném multioborovém hybridním operačním sále nejnovějším robotickým systémem daVinci®Xi., který je již 4. generací operačního robota. Na rozdíl od předchozích systémů má zcela přepracovanou architekturu robotických ramen, která umožňuje podstatně větší rozsah pohybů robotických nástrojů. Spolu s laserově propojeným speciálním robotickým operačním stolem tvoří synchronizovanou jednotku, která umožňuje měnit polohu pacienta během operace. Dokonalý stereoskopický obraz s vysokým rozlišením zajišťují nově zkonstruované optiky a 3D kamerový systém (tzv. chip on the tip). Roboticky provádíme zejména operace pro karcinom prostaty, ledviny, močového měchýře a dále rekonstrukční urologické operace.


Endourologie a laserová urologie

Využívá k řešení urologických onemocnění endoskopického instrumentaria zavedeného do močových cest močovou trubicí (tzv. transuretrálně) nebo přes kůži do ledviny (tzv. perkutánně). Využívá se především v léčbě urolitiázy, zúženin v oblasti dolních a horních močových cest, chirurgické léčby BHP (benigní zvětšení prostaty), nádorů horních a dolních močových cest. Naše pracoviště disponuje nejmodernějším přístrojovým vybavením, které tvoří rigidní a flexibilní endoskopy poslední generace (ureterorenoskop, nefroskop, laserový a bipolární resektoskop), dále holmiový laser, ultrazvukový a elektrokinetický litotryptor, tkáňový morcelátor a další. Vedle běžných endoskopických operacích na našem pracovišti provádíme HoLEP (Holmium Laser Enucleation of the Prostate). Jedná se o transuretrální operaci prostaty holmiovým laserem umožňující kompletní odstranění zbytnělé tkáně prostaty. Dále tzv. RIRS (Retrograde IntraRenal Surgery). Tyto operace sloužící k odstranění konkrementů a nádorů v kalicho-pánvičkovém systému ledviny využívající ultratenké flexibilní endoskopy a holmiový laser. PNL (Percutaneus Nephrolithotomy) je endoskopická operace umožňující odstranění větších, členitých nebo mnohočetných konkrementů z oblasti ledviny přistupem přes kůži z 10 mm řezu.


Laparoskopie

Je metoda využívající při operaci tenké nástroje zavedené do břišní dutiny naplněné plynem. Ve srovnání s otevřenou operací je výhodou především menší operační rána, kratší pobyt v nemocnici a kratší rekonvalescence. Laparoskopii nyní využíváme především k provedení nefrektomie (odstranění ledviny pro nádorová i nenádorová onemocnění), adrenalektomie (odstranění nadledviny), resekční pyeloplastiky (úprava zúžení močových cest mezi močovodem a pánvičkou), k operacím píštělí močových cest a při dalších rekonstrukčních operacích. Disponujeme moderními zařízeními umožňující velmi efektivní hemostázu v operovaném místě ( Ligasure®, Thunderbeat®).


Otevřená operativa

Je vyhrazena zejména pro operace na zevním genitálu, mikrochirurgické operace varikokély, operace pro zúženou močovou trubici (tzv. uretroplastiky) a další.