Preventivní prohlídky

Pracovníci v hlučném prostředí

Pracovníci v těžkém průmyslu, pracovníci na střelnicích, diskžokejové, zaměstnanci na diskotékách a častí návštěvníci koncertů moderní hudby – ti všichni tráví dlouhé hodiny v hlučném prostředí. Dlouhodobé vystavování nadměrnému hluku vede k postupnému zhoršování sluchu, které vyžaduje pravidelné kontroly sluchu na ORL oddělení především proto, že v určité fázi je zhoršení sluchu trvalé a někdy pokračuje, i když pacient v hlučném prostředí již nepobývá.

Potápění

Pro bezproblémové potápění je bezpodmínečně nutná správná funkce tzv. Eustachovy trubice, což je spojka mezi středouším a nosní dutinou. Pokud tato spojka není volně průchodná, dochází i při dobře vedeném potápění už do hloubek několika metrů k bolestem až protrhnutí bubínku se všemi následky. Proto před plánovaným potápěním doporučujeme odbornou prohlídku na našem pracovišti. Naši odborní lékaři posoudí stav bubínku i Eustachovy trubice několika vyšetřeními a s výsledkem vás seznámí. Preventivní prohlídka trvá několik desítek minut, za to léčba v nemocnici několik dnů či týdnů. 

Vysokohorská turistika

Zde platí prakticky totéž, co v předchozím případě. Jediný rozdíl je zde ten, že tlakové změny, které působí na bubínek nejsou tak rychlé a výrazné, jako ve vodním prostředí. Akutní nebezpečí zde většinou nehrozí, ale přesto je ORL vyšetření důležitou součástí přípravy na vysokohorskou turistiku.

Pokud trpíte záněty zevního zvukovodu, navštivte nás před každou dovolenou.

Proč? Častou příčinou zánětů zevního zvukovodu je zátka z ušního mazu, který se tvoří každému z nás, ale někomu rychleji a více. Zátka nakonec zcel "ucpe" zevní zvukovod, který se za ní zanítí a začne výrazně bolet. Zánětu často dopomůže právě koupání - za mazovou zátku se dostane třeba jen málo vody (často spolu s bakteriemi nebo jinými cizorodými látkami), mazová zátka část vody vstřebá, čímž zvětší svůj objem a uzavře zvukovod. Zbylá voda s nečistotami dokoná dílo - vznikne zánět zevního zvukovodu - s výraznou bolestí ucha, která pacienta donutí k návštěvě lékaře a vyžádá si nejméně několik dní bez sluníčka a koupání.

Piloti ultralehkých letadel a rogalových křídel

To, co platí pro potápění, platí prakticky stejně pro amatérské piloty. Na rozdíl od vysokohorské turistiky, kde tlakové změny jsou menší a pozvolnější, zde může při stoupání či klesání docházet k poměrně rychlým změnám tlaku vzduchu, které působí mj. na středouší a potažmo bubínek. I zde je třeba, aby Eustachova trubice správně vyrovnávala tlak ve středouší, aby nedošlo k bolestem, nebo až k poškození bubínku.