• Oční oddělení
Ocni - Nemocnice na Homolce

O nás

V oční mikrochirurgii se stále hledají nové metody ve snaze snížit počet peroperačních a pooperačních komplikací na minimum. Přednostně se zaměřujeme na chirurgické zákroky na předním segmentu oka, především  na operace šedého zákalu a plastické operace víček a jejich okolí ze zdravotních a estetických důvodů. 


Operaci šedého zákalu rutinně podstupuje ročně asi 0,5 % populace a je celosvětově nejčastějším chirurgickým zákrokem u pacientů starších 65 let. U indikace k operaci katarakty má hodnota zrakové ostrosti zásadní význam, ne však rozhodující. Rozhodující je objektivní nález kalení čočky, odpovídající subjektivním potížím pacienta. Metodou volby chirurgie katarakty je již od 90. let minulého století ultrazvuková fakoemulzifikace s implantací měkké nitrooční čočky bez nutnosti šití rohovkové rány. Pacient si vybírá nitrooční čočky od renomovaných firem. Nabízíme různé typy čoček - monofokální, monofokální s modrým filtrem, torické a multifokální. Operace provádíme ambulantně v instilační anestezii (aplikací kapek na povrch oka). Refrakční vady (vysokou krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus) řešíme mikrochirurgickými zákroky, které si však zájemce o odstranění brýlové korekce hradí sám.

Plastické operace víček a jejich okolí provádíme ze zdravotních i estetických důvodů. Nejčastějšími zdravotními důvody jsou změny polohy a postavení víček:

  • vyvrácení okraje víčka od oka (ektropium),
  • vchlípení okraje víčka k oku (entropium),
  • pokles horního víčka (ptóza),
  • neschopnost uzavřít oční štěrbinu (lagoftalmus).

Odstraňujeme též tzv. vlčí zrna a nezhoubné či zhoubné novotvary víček.

Další afekce víček upravujeme převážně z estetických důvodů. Jedná se nejčastěji o různé kožní výrůstky, xantelazma a blefarochalázu (přebytek kůže víčka provázený většinou i prolapsem tuků očnice).

Blefaroplastika horních nebo dolních víček stojí 8000 Kč.

Chirurgové našeho oddělení se řadí mezi špičkové odborníky v České republice nejen počtem odoperovaných pacientů v řádech několika tisíců, ale též zkušenostmi získanými na českých i zahraničních pracovištích. 


Naše služby

Oční oddělení poskytuje ambulantní diagnostickou i léčebnou péči převážně pacientům Nemocnice Na Homolce, ať už ambulantním či hospitalizovaným na lůžkových odděleních. 

Z chirurgických zákroků provádíme: 

  • operace předního segmentu oka, převážně šedého zákalu – prosíme o doporučení od ambulantního oftalmologa
  • plastické operace víček a jejich okolí ze zdravotních i estetických důvodů – objednání ke konzultaci je možné i bez doporučení lékaře