Kdo nesmí podstoupit vyšetření magnetickou rezonancí (MR)?

Kdokoliv s implantovaným kardiostimulátorem ("budík na srdce") je zcela vyloučen z vyšetření. Pro takového jedince je nebezpečné i samotné přiblížení se k přístroji.

Výjimkou je nový druh kardiostimulátoru, který je tzv. "MR kompatibilní". S ním lze sice podstoupit MR vyšetření, ale je nutné v den vyšetření zkontrolovat, zda jde opravdu o tento typ (to znamená provést RTG snímek hrudníku). Před vyšetřením musí být kardiostimulátor přepnut do tzv. bezpečného režimu, což provádí odborně vyškolený personál - v naší nemocnici na kardiologickém, resp. arytmologickém oddělení. Tento kardiostimulátor se používá zhruba od roku 2010, a to jen u některých nemocných. Každý pacient obdrží s MR kompatibilním kardiostimulátorem kartičku s informacemi o typu a charakteru přístroje.

Vyšetření rovněž nelze provádět u pacientů s implantátem ve vnitřním uchu (tzv. kochleární implantát).

Velké opatrnosti je třeba dbát u jakéhokoliv kovového předmětu v těle (náhrady kloubů, svorky na cévách, cizí předměty). V takovém případě  je třeba konzultovat personál MR pracoviště. Vyšetření se dále obvykle neprovádí v prvých třech měsících těhotenství.