Co je to CT srdce a CT koronarografie?

Jedná se o speciální vyšetření na CT, kdy je vyšetření nutné synchronizovat se srdeční činností, aby se zamezilo pohybovým artefaktům. Proto se přikládají na pacienta EKG elektrody a sleduje se EKG křivka. Během vyšetření se startuje CT právě podle EKG křivky a případně i výsledné obrazy se rekonstruují podle zachycené EKG křivky. Důvodem je snaha virtuálně srdce zastavit a tím pádem umožnit co nejlepší zhodnocení srdce ať už morfologicky (anatomický vzhled) nebo fyziologicky (výpočet parametrů srdečních oddílů), označuje se CT srdce.

CT koronarografie je zobrazení a hodnocení věnčitých tepen srdce, neboť CT se stává dominantní neintervenční vyšetřovací metodou právě věnčitých tepen srdce s minimálními komplikacemi pro pacienta a s provedením celého vyšetření ambulantně. U CT srdce i CT koronarografie se vždy nutná aplikace jodové kontrastní látky nitrožilně.

Technik zobrazení srdce na CT je více. Vyšetřující lékař - radiolog volí vyšetřovací protokol podle aktuální tepové frekvence pacienta, pravidelnosti tepu a hlavně podle indikace.