Co je to CT kolonoskopie?

CT kolonoskopie (CTc) také někdy nazývaná virtuální CT kolonoskopie je další speciální vyšetření na CT, kdy lze zachytit celé tlusté střevo rozvinuté plynem a následně je možné tímto střevem virtuálně projít a prozkoumat všechny patologické změny na jeho stěně obdobně jako to provádí gastroenterolog klasickou kolonoskopií.

Výhoda je, že je možné zhodnotit také celou dutinu břišní a případný vztah nalezené patologie ve stěně tlustého střeva k okolí. Nevýhodou je nemožnost odběru bioptického materiálu, jako je to možné u klasické kolonoskopie. 

Příprava na vyšetření je speciální. Pacient 3 dny před vyšetřením jí jen bezezbytkovou stravu a večer před vyšetřením pije nejčastěji Fortrans, po kterém dochází k výraznému vyčištění celého tračníku. Na vyšetření se dostavuje pacient na lačno, avšak pití tekutin je doporučováno. Těsně před vyšetřením je do konečníku zavedena trubička, kterou se naplní tlusté střevo vzduchem. Současně pacient dostává do žíly Buscopan, aby se na cca 15 minut zastavila peristaltická činnost střev. Vyšetření se provádí na břiše a poté na zádech. Lékař posléze oba náběry posuzuje s využitím speciálního softwaru k virtuálnímu průchodu střevem. 

CTc vyšetření není konkurencí klasické kolonoskopie, ale spíše jejím doplňkem, neboť zejména u pacientů, kde nelze provést kolonoskopii je tato metoda velmi přínosná. Často se také CTc doplňuje po neúspěšné klasické kolonoskopii v jeden den, kdy se pacientovi ušetří jedna příprava Fortransem. CTc je metoda dobře snášená pacienty. 

Vyšetření je nevhodné u lidí, kteří nedodrží dietu nebo odmítají vyčištění střev Fortransem před vyšetřením, neboť zbytky stolice v tračníku překrývají jiné patologie. Současně má také kontraindikace podávaný Buscopan, který se nesmí podat u pacientů se zeleným očním zákalem (glaucom) a není příliš vhodný také u pacientů s hyperplazií prostaty, neboť způsobuje dočasně ztížené močení.