CT kolonografie

CT kolonografie (CTc) umožňuje kvalitně zobrazit stěnu tlustého střeva. Získaná data se vyhodnotí ještě pomocí speciálního softwaru, který dovoluje průlet celým tračník obdobně, jako se zobrazuje na klasické kolonoskopii. Vyšetření je výborným doplňkem ke klasické kolonoskopii ve vybraných případech, kterou však zcela nenahrazuje. 

V rámci CT kolonografie je vždy zachycena a zhodnocena celá dutina břišní s malou pánví.

Příprava na CTc je specifická, protože vyžaduje kvalitně vyčištěné tlusté střevo, stejně jako před klasickou kolonoskopií prováděnou gastroenterologem. Pacient drží tři dny dietu v podobě bezezbytkové stravy. Odpoledne den před vyšetřením již přijímá jen tekutiny, a vypije vyprazdňovací roztok např. Fortrans, případně si aplikuje Picoprep. Po použití těchto látek dojde v výraznému vyprázdnění tračníku ve formě vodnatého průjmu. Ráno v den vyšetření pacient přijímá jen tekutiny.

Na začátku vyšetření je tračník distendován podaným vzduchem při relaxaci tračníku Buscopanem. Následně po distenzi je provedeno samotné CT vyšetření.
CTc je jedno z mála CT vyšetření, kdy se během vyšetření provádí dva skeny, jeden na břiše a druhý na zádech. Tento postup dovoluje odlišit stavy postihující stěnu tračníku od volně pohybujícího se obsahu v lumen.