Jak probíhají odborné konzultace v nemocniční lékárně?

Jak probíhají odborné konzultace v nemocniční lékárně?

Často se nás při výdeji léků v lékárně ptáte, jak správně užívat léky nebo jak provádět samoléčbu. Protože konzultace správného užívání léků, nežádoucích účinků či kombinací léků může být časově náročnější, doporučujeme, abyste se k nám objednali na odbornou konzultaci. Akutní nebo život ohrožující potíže však vždy řešte s lékařem.

Základní odborná konzultace v lékárně, to je pohovor s kvalifikovaným a odborně vyškoleným farmaceutem o Vašich lécích s přihlédnutím k Vašemu zdravotnímu stavu. Probíhá diskrétně, v soukromí konzultační místnosti.

Konzultace krok za krokem

Nejprve si objednáte termín konzultace po telefonu, emailem nebo přes náš webový formulář zde. Oslovit nás můžete samozřejmě i přímo v lékárně.

Ke konzultaci si přineste seznam užívaných léků a své lékařské zprávy. Tento krok můžete udělat již před naším setkáním, budete pak mít jistotu, že bude farmaceut na setkání lépe připraven, a ušetříte čas. Můžete s sebou přinést i samotné léky, což je obzvlášť vhodné, jedná-li se o na obsluhu náročné přípravky, jako jsou inhalátory, inzulinová pera, autoinjektory apod.

Na konzultaci si přineste také občanský průkaz. Po jeho načtení můžeme s vaším svolením nahlédnout do vašeho lékového záznamu. Farmaceut tak nejen získá přehled o lécích, které si v lékárně vyzvedáváte, ale také o časových souvislostech, které jsou důležité k porozumění problému nežádoucích účinků.

Konzultace trvá cca 45-60 min.
Při rozhovoru se ptáme na vaše zaměstnání a jeho fyzickou náročnost, rodinnou anamnézu, nebo kolik vypijete denně kávy. Pomáhá nám to udělat si představu o Vašem životním stylu, který také může ovlivnit účinek léků. Můžeme vám změřit tlak, případně využijeme naši váhu, abychom zjistili vaše tělesné složení.

Farmaceut s vámi společně projde užívanou medikaci a ujistí se, jestli léky užíváte správně v souladu s doporučeními. Nezbytnou součástí je i kontrola lékových interakcí, což jsou případy, kdy jeden lék ovlivňuje druhý. Můžeme vám také poradit, jak posílit léčbu nebo zmírnit nežádoucí účinky.

Na závěr konzultace ověříme, jestli se nám podařilo dostatečně vyřešit váš problém a předáme vám výslednou zprávu. V některých případech můžeme jako farmaceuti následně oslovit vašeho lékaře a doporučit změnu léčby nebo úpravu dávkování.

Kromě základní odborné konzultace nabízíme také specializované konzultace na téma odvykání kouření, zdravého životního stylu a snižování hmotnosti, hojení ran nebo přímo zjišťování lékových interakcí.