Zdravotníci v naší lékárně

Lékárník, tedy farmaceut pracující v lékárně, je vysokoškolsky vzdělaný odborník, absolvent farmaceutické fakulty. Jeho posláním je zajišťovat racionální a bezpečné užívání léků tak, aby z nich měl pacient největší užitek a byla přitom co nejvíce eliminována rizika a možné nežádoucí účinky.

Je posledním odborníkem v řetězci zdravotníků podílejících se na zajištění vaší lékové terapie. Během výdeje léků na předpis vás seznámí se správným dávkováním, způsobem užívání léků, jejich aplikací, ale také vás upozorní na případné specifické situace, které mohou užívání předepsaných léků provázet. Například ovlivnění pozornosti, ospalost, zažívací potíže, alergie, vyrážka a poradí vám, jak správně léky užívat, aby byly tyto situace co nejvíce eliminovány. Lékárník farmaceut dokáže vyhodnotit, zda neužíváte léky, jejichž účinek by se mohl navzájem ovlivňovat a způsobit vám problémy, či zda duplicitně neužíváte jednu léčivou látku ve dvou různých přípravcích pod různým názvem, a to jednoduše již během výdeje léků. Při podrobnější konzultaci, ke které se můžete bezplatně objednat, proberete detailně vaše potíže a lékárník posoudí, zda nemohou souviset s vedlejšími účinky užívaných léků. Probere s vámi také vhodnost kombinace vámi užívaných doplňků stravy a vliv některých potravin na účinek užívaných léků. Poradí vám i s tím, jak přestat kouřit či jak snížit svou hmotnost.

Kromě výdeje léků na recept i bez receptu, lékového poradenství, poskytování konzultací a řešení lékových chyb, lékárník také garantuje pravost vydávaných léků. Individuálně připravuje léky a odborně v lékárně vede celý tým zdravotníků.

Dalším zdravotnickým odborníkem, se kterým se v naší lékárně setkáte, jsou  farmaceutické asistentky. Mají vyšší odborné nebo středoškolské vzdělání v oboru farmacie. Vydávají léky bez receptu, včetně tradičních rostlinných přípravků a dalších přípravků komplementární medicíny. Poradí vám se samoléčbou a doporučí, které léky vám pomohou zmírnit příznaky méně závažných onemocnění. Poradí vám také, jaké doplňky stravy užívat pro prevenci onemocnění, pro podporu normální funkce imunity a pro zlepšení fyzické kondice. Mohou vám též pomoci s výběrem vhodné dermokosmetiky i s výběrem speciálních přípravků pro citlivou či atopickou pleť, včetně účinné ochrany před slunečním zářením. 

Farmaceutické asistentky, které pracují ve výdejně zdravotnických prostředků naší lékárny, mají hluboké znalosti sortimentu zdravotnických prostředků. Vydávají zdravotnické prostředky na poukaz i volně prodejné. Poradí vám s výběrem rehabilitační, ortopedické a kompenzační pomůcky po úrazech či operacích. Doporučí vám diagnostické a měřicí přístroje pro domácí kontrolu tělesných funkcí, například tlaku, glykemie, a další.

Farmaceuti i farmaceutické asistentky naší lékárny pomáhají a radí nemocným i zdravým lidem. Disponují nejen příslušnými odbornými znalostmi podle svých kompetencí, ale i schopností naslouchat a mít v sobě obrovský kus empatie, aby porozuměli vám, pacientům a návštěvníkům naší lékárny. Neváhejte se proto na ně obracet.