Jak pečovat o pokožku při léčbě ozařováním

Patříte mezi pacienty, kteří podstupují tzv. radioterapii – léčbu ionizujícím zářením? Potom je tento článek určen právě vám.

Radioterapie je v současné době jednou z nejúčinnějších metod léčby onkologických onemocnění. I když je záření zacíleno na postiženou tkáň, je vysoce pravděpodobné, že se u vás vyskytnou nežádoucí účinky. Věnujte, prosím pozornost následujícím doporučením.

Jedním z nežádoucích účinků je i poškození zdravých buněk kůže, které se pojí s viditelnými a někdy  bolestivými změnami na kůži, které vysoce ovlivňují kvalitu života pacientů a v některých případech i další léčbu.  

Jistě se řídíte doporučeními svého ošetřujícího lékaře. Také v naší lékárně vám dokážeme poradit. Zejména  výběrem vhodných přípravků pro péči o ozařovanou pokožku. Umíme také poskytnout nezbytná doporučení a rady, jak se o kůži starat a jak zmírnit výskyt nežádoucích účinků.

Od prvního dne radioterapie až po několik měsíců od ukončení léčby je zásadní udržovat pokožku  hydratovanou. Naši lékárníci vám pomohou vybrat konkrétní přípravky a zároveň vám poradí, v jaké fázi léčby ozařováním je používat.

Obecně se doporučují přípravky s vysokým podílem vody, které neobsahují rostlinné výtažky, jako např. heřmánek, měsíček, různé konzervační přísady a jiné látky, které by mohly oslabenou pokožku dráždit – parfemace a podobně. Také není žádoucí používat přípravky s obsahem stříbra pro možné reakce s ionizujícím zářením. Přípravky ve formě gelů se nedoporučují používat do kožních záhybů. Vhodné nejsou ani zásypy a přípravky s obsahem lokálních kortikosteroidních hormonů. Kůže by před ozařováním měla být vždy suchá, preventivně ji lze krýt přípravky ve formě sprejů nebo transparentních fólií, které se aplikují na pokožku před ozařováním, a jejichž použití výrazně zmírňuje poškození kůže. Některé z nich vám může váš ošetřující lékař předepsat na poukaz, jiné aplikuje přímo zdravotník před samotným ozářením. Nebojte se svého lékaře na tyto možnosti zeptat.

Při osobní hygieně sprchujte kůži přiměřeně teplou vodou – ani horkou ani studenou, koupel by měla být pouze cca jednou za dva dny a neměla by trvat více než 30 minut. Nepoužívejte parfémovaná mýdla ani peeling. Sušení ručníkem z jemného materiálu se doporučuje spíše poklepáváním než třením. Pokud máte na kůži zakreslenou oblast ozařování, dejte pozor, aby se nesmyla. Při holení je lepší používat elektrický holicí strojek. Nepoužívejte antiperspiranty, depilační vosky ani krémy a na kůži neaplikujte běžné náplasti. O použití vhodného krytí na případné hojení ran se informujte v lékárně nebo v prodejně zdravotnických potřeb.

Oblečení noste volné, převážně z bavlny, hedvábí nebo jiných jemných tkanin. Není vhodný flanel. V místě ozařování by neměly být výrazné švy nebo cedulky od oděvů. Pokud se ozařuje oblast krku, nenoste trička a košile s límečky ani kravaty. V případě ozařování oblasti hrudníku se pro dámy doporučuje nosit bezešvé nebo sportovní podprsenky. Vhodné jsou podprsenky ze speciální textilie, které lze zakoupit v prodejnách zdravotnických potřeb. Vybírejte vždy o jedno číslo větší, než běžně nosíte.

Velice důležité je chránit pokožku před UV zářením. Používejte kvalitní přípravky s minimálním ochranným faktorem SPF30, lépe SPF50. Opalování omezte a při pobytu na slunci noste dlouhé rukávy a pokrývku hlavy. Tato opatření dodržujte ještě rok po ukončení léčby. Návštěva solárií a sauny je taktéž vysoce nevhodná. Není vhodné koupání v bazénech se silně chlorovanou vodou a ani v přírodních tocích.

V průběhu léčby sledujte stav ozařované pokožky a veškeré změny konzultujte s lékařem.

Přijďte se poradit do naší lékárny.