Je lékárna stále místem první volby, kam se chodí, pokud nám není dobře?

Lékárna není jen místem pro distribuci léků, ale důležitá součást celého zdravotnického systému. V naší nemocnici zároveň představuje místo profesionálního poradenství ohledně užívání léků a jejich skladování. Navíc zde mohou pacienti konzultovat své méně závažné zdravotní obtíže.

Lékárníci nejen pomáhají s volbou vhodného léku pro samoléčbu, ale také jsou schopni zhodnotit situaci a doporučit návštěvu lékaře, pokud je to nezbytné. Podle nedávného reprezentativního průzkumu provedeného společností SC&C ve spolupráci s Českou lékárnickou komorou se lékárníci stále těší vysoké důvěře  pacientů. Jejich rady ohledně správného času a délky užívání léků dodržuje až 98 % lidí.

Pro více než polovinu pacientů je lékárna prvním místem, kam se obrátí při menších zdravotních potížích, což jen potvrzuje její nenahraditelnost v systému kvalitní a dostupné péče. Lékárníci vám nejenom vydají léky, ale zároveň jsou partnery ve vašem zdraví. Poskytnou vám nezbytnou podporu a odborné rady.

Což se potvrdilo zejména v době výpadků léků, kdy se podle nedávného průzkumu polovina respondentů obrátila s dotazem o chybějících lécích na trhu právě na lékárníka. A s úspěchem! I když situace může vypadat bezvýchodně, stále existuje několik způsobů, jak pacientům s výpadky léků pomoci. Lékárníci mohou nabídnout generickou substituci, nebo případně konzultovat vhodný lék s lékařem, aby našli alternativní řešení.

Náš tým lékárníků se také angažuje v podpoře zdravého životního stylu, který má prvotní význam v prevenci zdravotních problémů a pro kvalitu života. Lékárníci vám mohou pomoci přestat kouřit, což snižuje riziko mnoha zdravotních komplikací, včetně rakoviny plic, srdečních chorob a mrtvice. Pokud se potýkáte s nadměrnou tělesnou hmotností, mohou vám také poskytnout rady a podporu při optimalizaci váhy. Nadměrná tělesná hmotnost totiž zvyšuje riziko mnoha onemocnění, včetně rakoviny, cukrovky, srdečních chorob, artritidy a dalších.

Je třeba si uvědomit, že nikdy není pozdě změnit svoje často škodlivé návyky. I malé kroky mohou mít velký vliv na vaše zdraví a pohodu. A naši lékárníci jsou tu, aby vám pomohli na cestě k zdravějšímu životnímu stylu a lépe zvládnutelné péči o vaše zdraví.