První den

1. DEN: (úvod a příjem léků)

Dobrý den!

Máte recept? Ano, prosím. Ukažte? Bylo by možné ho otevřít, abych načetla identifikátor? Ano, moc děkuji! Chviličku prosím,… tak, všechny léky už znáte? Dobře. Doplatek je 152,- Kč. Moc děkuji, náhodou ty dvě korunky? Výborně! Padesát nazpátek. Sáček? Ale jistě, bude to jedna koruna - tady, mějte se krásně, nashledanou!

Vlastně,… počkejte! Nemáte zájem nahlédnout trochu dál a poznat, co vše vlastně nemocniční lékárna v sobě ukrývá? Podívat se na to, co vše je třeba vyřídit a ohlídat předtím, než se krabička s lékem ocitne ve Vašich rukou? Dostat se dál od nepříjemně pípajících čteček čárových kódů a šustění bankovek, až příliš připomínajících prostředí samoobsluhy a zjistit, jaké další činnosti vykonává lékárník, když ho zrovna nevidíte?

… podívat se za táru?

Lékárna je víc, než jen výdej (nebo-li naším jazykem expedice) léků a i ten má mnoho pravidel. Máte chviličku? Velmi ráda Vás tu provedu. No, jen pojďte, vůbec se nestyďte! Zde si můžete odložit, kabát Vám pověsím. Nemáte vůbec zač.

Takže,… slíbila jsem Vám vše popořadě. Začneme tedy raději od začátku, proto se nejprve podíváme na příjem léků. Věděli jste, že léky nejsou běžné zboží? Logistika léků, jakožto specifického sortimentu, má totiž oproti zboží větší množství mnohem přísnějších pravidel, jak při jejich dopravě, skladování ale i výdeji (třeba kontrola teploty nebo vlhkosti). Zda-li jsou tato pravidla dodržována kontroluje Státní ústav pro kontrolu léčiv, neboli SÚKL, či Ministerstvo zdravotnictví ČR. A už jsme tady. Nenechte se rušit dámy, jdeme se na vás jen podívat. Každý den přijíždějí dodávky s objednávkami - přepravky, kartony a speciální sortiment (to je například antikoncepce). Je třeba zkontrolovat jejich počet, jestli vše sedí – dva, čtyři, šest, osm – správně, razítkem a podpisem potvrdit a může se jít na to. Že je těch přepravek hodně? A to ještě nic není! Začátek měsíce a pondělí, to je teprve legrace! Vše se musí vyložit, roztřídit dle abecedy, léčiva na předpis se spojí gumičkami. Jakmile máme načtený dodací list, můžeme začít s načítáním jednotlivých přípravků. Tím se naskladní a my s nimi můžeme počítat. Zároveň je třeba pečlivě kontrolovat každou krabičku - její dobu použitelnosti, jinak řečeno exspiraci, neporušenost obalu a bezpečnostní pojistku, která zaručuje, že nebylo s vnějším obalem nijak manipulováno, v neposlední řadě také správný počet. Léky na volný prodej se načítají pomocí čárových kódů (EAN) a poté se ještě musí přes něj nalepit štítek s kódem a cenou. A teď si představte, že Vám přijde patnáct krabiček s Cosmopor náplastmi, každá po 25-ti kusech, které se prodávají jednotlivě, a na každou jednotlivou náplast je třeba tento štítek nalepit. Celkem 375 štítků a to jsou jen náplasti! Ruka Vám bude škubat ještě večer.

Léčiva vázaná na recept mají oproti tomu ještě takzvaný „FMD“ kód, který identifikuje každé jednotlivé balení léku. V únoru roku 2019 zavedla Evropská protipadělková směrnice (FMD) identifikaci vybraných léčiv pomocí kódu. Cílem tohoto kódu je zabránit vstupu padělaných léčivých přípravků do legálního dodavatelského řetězce, aby nedošlo k ohrožení zdraví nebo dokonce života lidí. Jedná se o ochranný prvek na obalu léčivého přípravku, který lékárníkovi umožní před výdejem pacientovi ověřit pravost léku, identifikovat jednotlivá balení a ověřit, zda nebylo s vnějším obalem neoprávněně manipulováno.

Stejně jako u volně prodejných přípravků se kontroluje šarže a expirace. Ta je stanovována na základě důkladných stabilitních studií zaručujících bezpečnost, kvalitu i účinnost léku. V případě, že by došlo k použití léku po uplynutí této jeho doby použitelnosti, mohlo by to vést k mnoha nepředpokládaným nežádoucím účinkům. Je-li třeba, upraví se cena nebo doplatek. Cenotvorba a peníze obecně zdá se být prokletím současné lékárny. Nynější systém, který platí už od devadesátých let, se zakládá na cenové konkurenci, která spočívá v dobrovolném snižování státem stanovené maximální hranice doplatku podle finanční politiky a strategie každé lékárny. Existuje vícero úhlů pohledu na tuto skutečnost. Cenová konkurence na jedné straně tlačí ceny léků dolů a pacienti je pak tedy mohou dostat i zcela bez doplatku. Na druhé straně různé doplatky mohou dopadat i na pacienty, kteří tento nerovný systém vnímají velmi negativně. Pak se samozřejmě stane, že tentýž lék seženete v jedné lékárně levněji (nebo naopak dráž) než v jiné. A někteří pacienti si své negativní emoce vybíjejí na lékárnících, pro něž by samozřejmě z tohoto důvodu bylo taktéž mnohem přijatelnější, kdyby léčiva vázaná na recept měla všude doplatky stejné.

Zde na nástěnce jsou léčiva na objednávku - nebyl-li přípravek, který jste potřebovali u nás hned k vyzvednutí, po objednání a přijetí je pro Vás nachystaný pod Vaším číslem. Jakmile máme všechny položky z dodacího listu naskladněné, vytiskneme příjemku potvrzující přijaté zboží a objednávku shrnující, co bylo objednáno, společně s dodacím listem spojíme dohromady a všechny tyto dokumenty cestují k účetní.

Nyní bych se Vás ráda zeptala, budete raději, pokud zde dnes uděláme přestávku a pokračovali bychom zase opět zítra? Přeci jen je to určitě pro Vás mnoho informací hned zezačátku a ještě mnoho toho mám pro Vás přichystáno! Myslím, že bude nejlepší, pokud se na každé naše oddělení zde v lékárně podíváte každý den zvlášť, abyste byli schopni vše v poklidu vstřebat. Ano? To jsem moc ráda! Zde jsou Vaše odložené věci, doprovodím Vás zpět k východu z lékárny. Dále už víte? Dobře! Budu se na Vás moc těšit zítra! Nashledanou!

Druhý den >>