Čtvrtý den

4. DEN: (HVLP, IVLP)

Dobrý den!

Stále Vás zatím nebolí nohy? Bohužel, v tomto ohledu si nebudeme moci odpočinout ani dnes, v oddělení hromadně vyráběných léčivých přípravků, tedy HVLP, se nám již hromadí žádanky od lékařů! Opustíme tedy 5. patro nemocnice a vydáme se o podlaží níže, do oddělení distribuce léků.

Jako nemocniční lékárna máme na rozdíl od běžných lékáren, řetězcových či soukromých, za úkol zásobit léčivými přípravky celou nemocnici. Od lékařů tedy každý den dostáváme několik desítek žádanek, na kterých mohou být až stovky různých léčivých přípravků, které je třeba co nejrychleji připravit, aby mohly být následně dopraveny na příslušné oddělení. Času není nazbyt! Vytiskneme žádanku ve dvou kopiích. Čapněte košík, jdeme hledat! Sklad HVLP je pro nás naštěstí seřazen dle abecedy. Já si vezmu písmena od M do Z, vy od A do L, ať to máme rychlejší. Tak, našli jste všechno? Že nemůžete najít Lacidofil? Zrovna ten zde ani nenajdete, protože se jedná o laktobacily a těm se nelíbí v teple. Proto se pro ně vydáme do naší „lednice“. Jak vidíte, nejedná se o lednici jako takovou, pivo si zde zrovna nevychladíte, ale o větší místnost, tedy chladicí box, ve kterém je nízká teplota mezi 2-8°C striktně udržována a monitorována počítačem. Zde jsou uchovávány všechny přípravky, které vyžadují chlad pro skladování. Najdeme Lacidofil, kolik lékař zažádal? Dva, zabalíme do plastového pytle a,… Copak? Vy se klepete zimou! Honem pryč, než nám tu nastydnete. Do žádanky si zaškrtneme, že jsme Lacidofil už připravili, bude na nás čekat v lednici.

Nyní máme vše připraveno, můžeme pokračovat. Na rozdíl od veřejné části, v HVLP se naskladňují všechny krabičky jednotlivě, tím odpadá nekonečné pípání krabiček, jak to známe, když Vám je lékárník vydává. To nám ušetří nyní spoustu času a nám stačí zadat jen jednu, připsat množství a máme hotovo. Ano, dobrá otázka! Metamizol v žádance skutečně nebyl, ale protože lékař si zažádal o Novalgin a ten má právě výpadek, můžeme ho nahradit Metamizolem, což je látka obsažená v Novalginu. Vše naskládáme do igelitového pytle. Hlavně opatrně! Některé přípravky obsahují skleněné ampulky a ty se nesmějí rozbít. Nyní, opět ve dvou kopiích, vytiskneme výdejky a spárujeme je se žádankami. Razítko a podpis, jedna dvojice putuje zpět k lékaři a druhá zas na ekonomické oddělení, kde se o ně už postarají. Stane-li se, že některý léčivý přípravek nemáme a musí se objednat, vytvoří se kopie žádanky a napíše se k ní číslo výdejky. Máme hotovo! Nyní si můžeme aktualizovat seznam žádanek, jestli náhodou nepřibyla,… dalších pět! No, to už asi necháme zde kolegyním, my se přesuneme dále.

 

Stále méně a méně lékáren má svou vlastní laboratoř pro přípravu individuálně připravovaných léčivých přípravků, neboli IPLP. Je to poněkud škoda, protože tzv. magistraliter příprava je velmi zajímavá. Stejně jako Vám ve výdejně zdravotnických potřeb například zprostředkují výrobu kompresních punčoch na míru, i zde Vám můžeme připravit léčivý přípravek podle Vašich individuálních potřeb, které nám předá Váš lékař. Vítejte tedy v naší laboratoři! Místa je tu dost a dost, receptů na individuální přípravu také, kolegyně na nich právě pracují a my se můžeme podívat, jak to vše vlastně probíhá.

Je velmi důležité kontrolovat správnost přidávaných surovin, jejich množství a postup. Divili byste se, kolik nepříjemností může vzniknout nedodržováním postupu přípravy! V tom lepším případě se Vám třeba jen roztečou čípky nebo se Vám přidávaná látka v masti nerozpustí, zůstanou v ní hrudky a místo krásně hladké masti si nechtěně vytvoříte peeling. To vše se nedá řešit nijak jinak, než opakováním. Nicméně nedodržováním postupu, by se mohlo stát, že pacienta dokonce ohrozíme na životě. Například při přípravě kapslí je třeba prachovou směs velmi důkladně rozetřít a promíchat! V případě, že bychom to neudělali, mohlo by se stát, že účinná látka se dostane do některých kapslí ve větším, než předepsaném množství, a pacient se tak může předávkovat. Nebo v případě aseptické přípravy očních kapek, kde je dbáno na čistotu pracovních prostor, pracovních pomůcek i personálu s nimi manipulujících, nedodržením správného postupu by mohlo dojít ke znečištění očních kapek a riziku zničení účinných látek či dokonce infekce. Jakmile je přípravek hotový, je třeba ho řádně označit – o co se jedná, kolik toho je, kdo to připravil, kdy to připravil a do kdy se může používat. Následně se vše zadává do počítače – z jakých surovin byl přípravek připraven, jaké obaly a označení k tomu byly použity. Spolu s číslem pak putují k pacientovi.

Průzkum dalších dvou velkých oddělení máme úspěšně za sebou a naše putování zde po lékárně se začíná pomalu blížit ke svému konci. Ráda bych Vás však ještě vzala do naší přípravny cytostatik, tedy léků pro léčbu rakoviny. Jedná se o specifické pracoviště pro nemocniční lékárnu a není možné se do něj jen tak dostat, nejste-li k tomu oprávněni. Dle mého názoru se jedná o nejzajímavější a nejzodpovědnější práci lékárníka, proto bych Vám ji ráda ještě zítra představila, budete-li mít zájem. Pokud ano, sejdeme se zde opět zítra před půl devátou ráno, v tu dobu začíná ředění cytostatik.

Zatím nashledanou!

Pátý den >>