Respirační virové infekce a jak na jejich léčbu

Horečka, bolesti svalů, kašel, bolest hlavy a pálení v krku jsou tak časté příznaky, že se dá těžko rozeznat, zda se jedná o chřipku, onemocnění Covid-19 nebo jiné virové onemocnění. Pro většinu pacientů to ani není důležité. Mírné a středně závažné příznaky chřipky, nachlazení, nebo onemocnění COVID-19 lze zvládnout  s podporou přirozených protiinfekčních imunitních mechanismů a dodržováním režimových opatření v podobě klidu na lůžku, dostatečného množství tekutin a zvýšeného přísunu vitamínů. Při teplotě vyšší než 38 °C je vhodné  podávat léky s obsahem paracetamolu (např. Panadol, Paralen, Paramax),  ibuprofenu (např. Brufen, Ibalgin, Nurofen) nebo kyseliny acetylosalicylové (např. Aspirin, Acylpyrin).  Jsou efektivní při snižování horečky a ovlivnění bolestivých symptomů (bolest hlavy, svalů a kloubů), nemají ale efekt na další příznaky, závažnost ani trvání onemocnění. Všechny tyto léky a jsou volně prodejné bez předpisu. S ohledem na chronické obtíže a další užívané přípravky  je vhodné se o výběru těchto léků pro konkrétního pacienta poradit s lékárníkem a při užívání dodržovat  maximální dávku a zachovávat  minimální odstup mezi jednotlivými dávkami, dle informací v příbalovém letáku.

V případě potřeby jsou dnes již pacientům i pro sebetestování v lékárně dostupné jednorázové antigenní testy pro detekci onemocnění Covid-19 a chřipky A/B.

Rizikovým pacientům v případě potvrzení onemocnění COVID-19 může lékař předepsat nová speciální antivirotika s obsahem molnupiraviru  nebo kombinace nirmatrelviru/ritonaviru. Jsou určena pro dospělé pacienty s prokázaným onemocněním COVID-19 s mírným až středně závažným průběhem, kteří nevyžadují doplňkovou léčbu kyslíkem a u nichž je zvýšené riziko závažného průběhu. Jde zejména o seniory,  polymorbidní pacienty a imunokompromitované osoby.

Přesnou definici rizikového pacienta uvádí ministerstvo zdravotnictví ve vydaných opatřeních k těmto lékům:

Opatreni-obecne-povahy-stanoveni-podminek-uhrady-z-verejneho-zdravotniho-pojisteni-u-leciveho-pripravku-PAXLOVID.pdf (488,00 KB)

Opatreni-obecne-povahy-stanoveni-podminek-uhrady-z-verejneho-zdravotniho-pojisteni-u-leciveho-pripravku-LAGEVRIO.pdf (472,41 KB)

Tato antivirotika jsou k dispozici v tabletové formě a  jsou určena  zejména pro užívání v domácím prostředí pacientů. Jelikož snižují schopnost viru SARS-CoV-2 (virus, který způsobuje onemocnění covid-19) množit se v těle, je nutné je podat co nejdříve po stanovení diagnózy a nejpozději do 5 dnů od začátku příznaků onemocnění covid-19. Užívají se 2x denně po dobu 5-ti dnů.

Od 1.1.2023 již jejich předpis není vázán na papírovou žádanku, ale může je předepsat každý lékař se specializovanou způsobilostí, tedy kterýkoliv praktický lékař, ambulantní specialista i lékař v nemocnici na běžný elektronický recept. Zároveň  jsou již oba léky dostupné v běžné lékárenské síti. Také v naší lékárně je možné si je bez objednání vyzvednout.

Pro rizikové dospělé, dospívající i dětské pacienty pacienty jsou pro léčbu chřipky k dispozici tablety s antivirotikem oseltamivir.  Jeho účinnost byla prokázána v případě, že léčba chřipky byla zahájena během 48 hodin po nástupu příznaků.

I v tomto případě může ošetřující lékař rizikovým pacientům předepsat lék na běžný elektronický recept. Je k dispozici v tabletové formě a užívá se 2 x denně po dobu 5 dnů.

Pokud budete potřebovat s čímkoliv poradit, jsme Vám k dispozici u nás v lékárně a nebo si domluvte konzultaci na konkrétní den a čas prostřednictvím objednávkového formuláře Konzultace zdarma - Nemocnice Na Homolce (homolka.cz) či na telefonním čísle +420 734 264 373.