, rubrika Aktuality

Důležitost mamografického vyšetření prsu a jak probíhá samovyšetření?

V České republice je ročně diagnostikováno kolem 5000 nových případů rakoviny prsu. Jen díky samovyšetření a pravidelnému mamografickému vyšetření prsou můžeme předejít vážným případům rakoviny, a snížit tak úmrtnost o 30–35 %. Včas zachycený zhoubný nádor je mnohem lépe léčitelný a často i plně vyléčitelný.

Nezapomínejte proto na pravidelnou prevenci. Každá žena od 45 let věku má jednou za dva roky nárok na preventivní mamografické vyšetření, hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Stačí navštívit svého gynekologa či praktického lékaře, který vám vystaví žádanku, a objednat se na vyšetření ZDE: Objednávka na mamografický screening - Nemocnice Na Homolce (homolka.cz)

Ženám, kterým ještě 45 let nebylo, na preventivní mamografickou prohlídku jít také můžou, jen je potřeba počítat s tím, že prohlídku budou muset uhradit.

 Nejjednodušším preventivním způsobem pro každou ženu je domácí samovyšetření prsou.
Jak samovyšetření provést? Zde je pro Vás krátký návod.

  1. Dbejte na to, abyste vyšetření prováděly pravidelně každý měsíc. Ideálně 5. až 10. den od začátku menstruace. Pokud díky hormonální antikoncepci či jiným důvodům menstruaci nemáte, vyberte si jakýkoliv den v měsíci a stanovte si ho jako pravidelný.
  1. Nejprve se prohlédněte v zrcadle. Když máte ruce dole, a potom když zvednete ruce nad hlavu. Jsou prsa stejná, jako minulý měsíc nebo pozorujete nějaké změny? Všímejte si všeho. Změny kůže, tvaru bradavky nebo prsu, změny velikosti prsu nebo třeba i výtoku z bradavky.
  1. Když prsa zkontrolujete v zrcadle, je na řadě samovyšetření hmatem. Třemi prsty naplocho prohmatávejte krouživými pohyby každý prs. Nejprve povrchově a následně trochu do hloubky. Vyšetření provádějte nejen na prsou, ale jděte také směrem od klíční kosti do podpaží až k „podprsenkové“ rýze.
  1. Nezapomínejte, že při samovyšetření musíte prostřídat ruce. Pravé prso prohmatejte levou rukou a levé prso pravou rukou. Všímejte si všeho. Každé nerovnosti, hrbolku, nebo třeba i jen nepříjemného pocitu.
  1. Na závěr ještě uchopte prsa oběma rukama a promněte je, ať víte, že jste opravdu na žádné místo nezapomněly.

Pokud něco nahmatáte, nebo pozorujete jakoukoliv změnu, není stále důvod k panice.

Raději než vyhledávání informací na internetu osobně navštivte svou gynekoložku či gynekologa. Neodmítne vás ani praktický lékař. Vystaví vám žádanku na odborné vyšetření na mamografii, které můžete podstoupit u nás v Nemocnici Na Homolce. Objednávka na mamografický screening se provádí zde: Objednávka na mamografický screening - Nemocnice Na Homolce (homolka.cz)
Využijte našich krátkých objednacích lhůt. Naše nemocnice poskytuje komplexní péči. Nejen diagnostickou, ale i gynekologickou Gynekologie (GYN) - Nemocnice Na Homolce (homolka.cz), a v případě potřeby i onkologickou a onkochirurgickou Klinická onkologie (ONKO) - Nemocnice Na Homolce (homolka.cz).

U nás si můžete být jisti, že se o vás dobře postaráme.
S úsměvem a pozitivním přístupem.