, rubrika Aktuality

Světový den hypertenze

17. květen je Světovým dnem hypertenze, stanovený Světovou ligou proti hypertenzi. Tento den byl vyhlášen proto, aby upozornil na vážné zdravotní komplikace provázející hypertenzi a potřebu kontroly krevního tlaku, například měřením doma a také aby poukázal na riziko infarktu, mozkové mrtvice a jiných nemocí způsobených vysokým krevním tlakem, na jejich prevenci, příznaky a léčbu.

Hypertenze (vysoký krevní tlak) patří k nejčastějším kardiovaskulárním onemocněním – ve vyspělých zemích postihuje až 35 procent dospělých, v Česku jím trpí zhruba dva miliony lidí. Neléčená nebo špatně léčená hypertenze je významným rizikovým faktorem, jenž hraje negativní roli v onemocnění srdce a cév, která jsou hlavní příčinou úmrtnosti na celém světě.

Odborníci z Nemocnice Na Homolce proto stále hledají a zkoušejí nové možnosti a postupy pro úspěšnou léčbu vysokého krevního tlaku. Na Homolce působí specializované Centrum pro diagnostiku a léčbu hypertenze, které se zaměřuje zvláště na diagnostiku hypertenze a zavedení následné léčby.

Více informací o hypertenzi >>