, rubrika Aktuality

Virtuální 23. ročník pražského ablačního workshopu

Od neděle 18. do 20. dubna 2021 se koná 23. ročník pražského ablačního workshopu, který Nemocnice Na Homolce tradičně připravuje ve spolupráci s IKEM.

Letošní ročník se pořadatelé rozhodli uspořádat virtuálně. I přesto je program bohatý a specialisté z celého světa prostřednictvím živých vstupů z operačních sálů představují novinky z ablační katetrizační léčby srdečních arytmií, jejíž vývoj navzdory pandemii covid-19 dynamicky pokračuje.

Tým primáře Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce prof. MUDr. Petr Neužila, CSc., FESC tento rok zprostředkoval divákům v přímém přenosu sedm ablačních výkonů. Na dnešní odpoledne jsou naplánovány ablace fibrilace síní pulsním polem s kontrolou neuronální odezvy na ablaci, laserovým systémem CardioFocus a ablace chronické fibrilace systémem Affera, který kombinuje pulsní pole a vysokoenergetický radiofrekvenční  systém. Metoda katetrizace pomocí ultrakrátkého pulsu vysokého napětí byla v Nemocnici Na Homolce poprvé použita před čtyřmi lety. Vysokou účinnost prokázali zdejší kardiologové již na stovce pacientů s fibrilací srdečních síní.

V Nemocnici Na Homolce se ročně uskuteční kolem 2000 katetrizačních ablací – minimálně invazivních zákroků, při němž je katetr navigován cévami do srdce, aby obnovil jeho normální zdravý rytmus.