, rubrika Aktuality

Slavíme 30. výročí léčby gama nožem v České republice

Nemocnice Na Homolce si v letošním roce připomíná 30. výročí od začátku unikátní léčby Leksellovým gama nožem – radiochirurgické metody určené k léčbě nitrolebních nádorů, cévních malformací, řady funkčních onemocnění centrální nervové soustavy (např. bolest, třes) a onemocnění oka.

Původní Leksellův gama nůž za tehdy závratných 100 milionů korun byl zakoupen z prostředků shromážděných v celostátní sbírce konto Míša organizované Nadací Charty 77 a Výborem dobré vůle Olgy Havlové v letech 1991–1992. Přístroj byl instalován v Nemocnici Na Homolce 22. května 1992 jako 8. v Evropě a 37. na světě.

26. října 1992 byl touto novou technologií odléčen první pacient v Československu. Byla to výjimečná událost, protože na tehdejší poměry nedostižně drahý gama nůž byl pořízen ze sbírky na konto Míša, do níž dobrovolně a masově přispívali občané z celého Československa.

Leksellův gama nůž je konstruován speciálně pro léčbu onemocnění v oblasti hlavy pomocí aplikace vysoké dávky záření do chorobného ložiska. K vyvolání žádoucí léčebné biologické reakce je docíleno překřížením úzkých svazků paprsků ionizujícího záření vedených z různých směrů ve společném ohnisku s přesností pod 1mm. V případě gama nože to je gama záření ze 192 hermeticky uzavřených zdrojů isotopu Co60. Touto metodou (tzv. stereotaxe) je zdravá okolní tkáň chráněna před vysokými dávkami záření.

Původní gama nůž, pořízený ze sbírky, dnes už na Homolce není. V roce 2009 jej nahradil model Perfexion a v roce 2019 nový model Icon, který nemocnice pořídila z vlastních zdrojů za 20 milionů korun. „Systém Icon, který v současnosti používáme, má oproti původnímu typu přídavný zobrazovací rotační CT systém, tzv. cone beam CT, a kontrolní systém, který pracuje na principu infračervené kamery monitorující pohyb pacienta během ozařování,“ uvedl primář oddělení stereotaktické a radiační neurochirurgie Nemocnice Na Homolce doc. Roman Liščák. Model Icon umožňuje fixaci hlavy pacienta jak pomocí stereotaktického rámu, tak nově i pomocí termoplastické masky, což významně rozšiřuje terapeutické možnosti a lze tak léčit i pacienty, kteří by tuto léčbu na předchozích modelech absolvovat nemohli.

Za 30 let léčby Leksellovým gama nožem bylo na Homolce provedeno více než 24 000 operací, které pacientům pomohly zachránit život či jim ho výrazně prodloužit. „Jen v loňském roce jsme touto metodou ošetřili 1171 pacientů, což je historicky nejvyšší počet nemocných, a to i navzdory omezení spojených s pandemií,“ konstatoval primář oddělení Roman Liščák. Leksellův gama nůž v Nemocnici Na Homolce je jediným takovýmto zařízením v České republice a řadí se také mezi nejvýkonnější gama nože na světě. Díky publikační a výukové činnosti a mezinárodní spolupráci se oddělení stereotaktické a radiační neurochirurgie řadí mezi světovou špičku ve svém oboru.

Konto Míša: V roce 1990 třináctiletý Míša Budínský ze slovenského Martina potřeboval zákrok na gama noži, který byl tehdy dostupný ve Stockholmu, ale bylo třeba na léčbu získat potřebné finanční prostředky. Díky sbírce organizované Nadací Charty 77, kterou inicioval tehdejší švédský velvyslanec v Praze Lars Aake Nielsson, se nakonec podařilo shromáždit velké množství peněz nejen na tuto operaci, ale i na nákup Leksellova gama nože pro Československo.

Princip léčby Leksellovým gama nožem (podrobnější informace):

https://www.gamanuz.cz

https://www.elekta.com/products/stereotactic-radiosurgery/leksell-gamma-knife-icon/