, rubrika Aktuality

Letos slavíme 30 let gama nože v České republice

Dnes je tomu přesně 30 let co do Československa doputoval Leksellův gama nůž, o tři dny později jej převzalo oddělení stereotaktické a radiační chirurgie v Nemocnici Na Homolce, a 26. října 1992 byl novou technologií na Homolce odoperován první pacient. Za třicet let provedli lékaři na Homolce 24 000 operací Leksellovým gama nožem.

První přístroj stál tehdy závratných sto milionů korun, byl pořízen z první porevoluční veřejné sbírky na konto Míša a byl teprve osmým přístrojem v Evropě. Nemocnici ho tehdy propůjčila Nadace Charty 77.

Zákrok gama nožem, který je zkonstruován speciálně pro operace v oblasti hlavy, spočívá v jednorázové aplikaci vysoké dávky záření přesně zacílené do chorobného ložiska, takže okolní tkáň zůstane ušetřena (princip stereotaxe). Název gama nůž odráží skutečnost, že k ozáření se využívá gama paprsků (zdrojem záření je izotop kobaltu Co60). Původní gama nůž, pořízený ze sbírky, dnes už na Homolce není. V roce 2009 jej nahradil modernější model Perfexion a v roce 2019 ještě novější typ Icon, který nemocnice pořídila z vlastních zdrojů za 20 milionů korun.

 „Systém Icon, který v současnosti používáme, má oproti původnímu typu přídavný zobrazovací rotační CT systém, tzv. cone beam CT, a kontrolní systém, který  pracuje na principu infračervené kamery monitorující pohyb pacienta během ozařování a případné použití masky k fixaci hlavy pacienta,“ uvedl primář oddělení stereotaktické a radiační neurochirurgie Nemocnice Na Homolce Doc. MUDr. Roman Liščák. Model Icon umožňuje fixaci hlavy pacienta pomocí termoplastické masky. Maska má tu výhodu, že fixace hlavy pacienta, a tím pádem celá léčba gama nožem je zcela neinvazivní, jak je to běžné při jiných druzích radioterapie. Bez použití masky se se k fixaci hlavy používá stereotaktický rám. Ten se k hlavě pacienta připevňuje čtyřmi hroty při lokálním znecitlivění.

Za 30 let léčby Leksellovým gama nožem, který je v ČR dostupný pouze v Nemocnici Na Homolce bylo provedeno více než 24 000 zákroků, které pacientům pomohly zachránit život či jim ho výrazně prodloužit. „Jen v loňském roce jsme touto metodou ošetřili 1171 pacientů, což je historicky nejvyšší počet nemocných, a to i navzdory omezení spojených s pandemií,“ konstatoval primář oddělení Roman Liščák.

Konto Míša: V roce 1990 třináctiletý Míša Budínský ze slovenského Martina potřeboval zákrok na gama noži, který byl tehdy dostupný ve Stockholmu, ale bylo třeba na léčbu získat potřebné finanční prostředky. Díky sbírce organizované Nadací Charty 77, kterou inicioval tehdejší švédský velvyslanec v Praze Lars Aake Nielsson, se nakonec podařilo shromáždit velké množství peněz nejen na tuto operaci, ale i na nákup Leksellova gama nože pro Československo.

Princip léčby Leksellovým gama nožem – viz video výrobce gama nože na této stránce.