, rubrika Aktuality

K útokům Adély Jelínkové v deníku Právo

Redaktorka Adéla Jelínková zveřejnila v deníku Právo sérii článků, v nichž tvrdí, že Nemocnice Na Homolce pokračovala v nakupování prostřednictvím dceřiné společnosti Holte Medical ještě po termínu 31. 3. 2018, ke kterému se bývalý ředitel nemocnice Ivan Oliva zavázal veškeré nákupy přes tuto dceřinku ukončit. Poté, co dne 27. 7. 2018 Ivan Oliva odstoupil z funkce ředitele nemocnice, otisklo Právo dva články (článek s titulkem „Homolka o žádné slevy od dodavatelů nestála“ vyšel 3. 8. 2018 a článek s titulkem „Ředitel Homolky: Obchody přes Holte prověřím“ 4. 8. 2018), v nichž Adéla Jelínková obviňuje nemocnici, že s Holte Medical obchodovala ještě v červnu, přičemž důkaz a zdroj informace tají.

Za výrok „Nemocnice na Homolce měla ukončit nákupy přes dceřinou společnost Holte Medical v únoru tohoto roku, dodávky zdravotnického materiálu pak o měsíc později. Deklaroval to sám bývalý ředitel nemocnice Ivan Oliva, který byl ve funkci od roku 2014 až do minulého týdne. Jak ale Právo zjistilo, instituce si přes Holte sjednávala obchody ještě letos v červnu“ (Právo 3. 8. 2018)podal bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Ivan Oliva na redaktorku Adélu Jelínkovou trestní oznámení pro pomluvu.

K citaci, kterou Adéla Jelínková vložila do úst současnému řediteli Josefu Vymazalovi na základě jejich telefonického hovoru a která zní: „Určitě situaci na základě vašeho článku prověřím. Budu se zajímat o to, zdali skutečně nemocnice přes Holte ještě v červnu sjednávala obchody. Pokud to tak bylo, je to samozřejmě špatně“ (Právo 4. 8. 2018), zveřejňuje Nemocnice Na Homolce následující prohlášení:

Formulace, že „nemocnice přes Holte ještě v červnu sjednávala obchody“, pochází z úst paní redaktorky. Stejná formulace je uvedena už v předchozím článku – z pátku 3. 8.

Tato formulace je zavádějící. Zaprvé dceřiná společnost, přes kterou nemocnice dříve obchodovala, se jmenuje Holte Medical. Holte je název druhé bývalé dceřiné společnosti, která vedla v nemocnici účetnictví a která je v likvidaci už od 1. 8. 2016. Za druhé výraz „sjednávala obchody“ je vágní a umožňuje různé interpretace. Nemocnice je instituce a dokladem obchodů instituce jsou objednávky a faktury. A jak vyplývá z vyjádření, které jsme zaslali paní redaktorce už 2. 8., žádné objednávky zdravotnického materiálu směrem ke společnosti Holte Medical po 31. 3. 2018 nejsou v nemocnici zaevidovány.

Pokud jde o samotné „sjednávání“ nákupů pro nemocnici, které nedělá instituce, ale konkrétní lidé, nemá ředitel nemocnice Josef Vymazal možnost zjistit, kdo kdy s kým a o čem měl údajně vyjednávat, a nemá žádný důkaz o tom, že by se jednání o obchodech nemocnice účastnil někdo jiný než zaměstnanci nemocnice nebo že by se případným takovým jednáním někdo dopustil nějakého přestupku. Tím spíše, že v té době ještě nebyl ve funkci ředitele.