, rubrika Aktuality

Arytmologové z Homolky na AF sympoziu v Bostonu

V americkém Bostonu skončilo v sobotu intenzivní třídenní AF symposium 2023, na kterém se potkala tisícovka lékařů a vědců z celého světa, aby se podělili o nejnovější poznatky v oblasti diagnostiky, a především léčby fibrilace síní, nejčastější srdeční arytmie. Pravidelně se této prestižní akce účastní i naši kardiologové z Homolky.

Letos zde prezentoval primář kardiologického oddělení prof. Petr Neužil s týmem lékařů arytmologů: Lucií Šedivou, Janem Petrů a Janem Škodou dva případy použití pulzního pole s využitím nejnovějších technologií. Tyto výkony předvedli společně s americkým protějškem Vivekem Reddym z nemocnice Mount Sinai v New Yorku, kdy představili výsledky klinického zkoušení hned několika typů katétrů při katetrizační ablaci pulzním polem.

Jedná se o moderní méně invazivní metodu léčby fibrilace síní, kterou tým prof. Neužila použil před šesti lety jako první na světě a před dvěma lety uvedli do klinické praxe v České republice. Nová technologie léčby dokáže zničit patologické místo v oblasti srdečního svalu pomocí ultrakrátkých pulsů vysokého napětí, aniž by poškodila okolní cévy, nervy nebo nervové dráhy, je tedy šetrnější a pro pacienta méně zatěžující než standardně provedená katetrizační ablace pomocí vysokofrekvenčního proudu. Jsme pyšní, ze díky našemu výzkumu v Nemocnici Na Homolce mohou tuto technologii využívat nejen kolegové v Evropě, ale zvláště v České republice, a to již v několika centrech.