, rubrika Aktuality

Homolka oslavila narozeniny

25. listopadu tomu bylo 30 let, kdy byla založena Nemocnice Na Homolce. Společenské změny po roce 1989 přispěly k tomu, že se moderní nemocnice otevřela veřejnosti a odstartovala se éra vysoce specializované a technicky mimořádně vyspělé medicíny.

Dnešní Nemocnici Na Homolce tvoří tři stěžejní specializace: neuroprogram, kardiovaskulární program a diagnostický program. Spektrum poskytované péče je ale mnohem širší.

Vznik Nemocnice Na Homolce souvisel se společenskými změnami, které následovaly bezprostředně po sametové revoluci v listopadu 1989. Tehdy zcela nová budova nemocnice a její relativně moderní vybavení patřily Státnímu ústavu národního zdraví a zařízení se říkalo Sanopz (podle tehdejšího sanatoria na pražských Malvazinkách) a mělo poskytovat zdravotnickou péči vysokým stranickým funkcionářům a také národním umělcům. V roce 1990 bylo však rozhodnuto, že toto honosné zdravotnické zařízení bude sloužit všem občanům. Nově se rodící nemocnice s poliklinikou se měla přednostně zaměřit na léčbu nemocí nervové soustavy a onemocnění srdce a cév, tedy na obory, které neměly v Praze a Středočeském kraji dostatečné kapacity. Právní subjektivitu získala Nemocnice Na Homolce 25. listopadu 1990.

Budova nemocnice je dílem architektů Petra Kutnara, Jany Ježkové a Svatopluka Zemana. Postavena byla v letech 1982–1989. Je umístěna na jižním svahu mezi ulicemi Roentgenova a Weberova v Praze- -Motole. Je řešena jako monoblok, kde mezi hlavním vstupním a přízemím podlažím je výškový rozdíl čtyř podlaží. Fasády jednotlivých částí mají sjednocující výrazné horizontální členění a barevnost, kterou určuje kombinace bílé, šedé, béžové a měděné. Spodní partie zdiva kryje béžový keramický obklad, tzv. kůže. Okna a kovoplastický plášť jsou eloxovány do barvy mědi, měděný plech pokrývá vysoké atiky dvouplášťových plochých střech. Nad střechy vystupují plochy, které pokrývají bílé smaltované lamely typu Hunter Douglas. V objektu se nachází řada kvalitních výtvarných děl.