, rubrika Aktuality

Světový den první pomoci

Od roku 2000 vyhlašuje Mezinárodní federace červeného kříže a červeného půlměsíce na každou druhou sobotu Světový den první pomoci. Letos to tedy vychází na sobotu 11.9.2022.

Každý se někdy může ocitnout v ohrožení života, a proto bychom k pomoci druhým neměli být lhostejní. Jde však o velmi stresové situace, při nichž často nevíme, jak zareagovat a co přesně dělat. Proto jsme pro vás zpracovali základní body první pomoci. Je těžké si je pořád pamatovat, proto si můžete letáček z přiloženého souboru níže  vytisknout (nezapomeňte dát oboustranný tisk), složit a vložit pro všechny případy do peněženky. Nikdy nevíte, kdy se bude hodit.

Jaké jsou tedy kroky první pomoci u dospělého?

  1. Při první pomoci vždy dbejte na svou vlastní bezpečnost.
  2. U zraněného nejprve zjistěte, zda je při vědomí. Oslovte ho. Pokud zareaguje, je při vědomí. Pokud ne, silně mu zatřeste rameny. Pokud ani tak člověk nereaguje, zavolejte záchranku a zkontrolujte dýchání.
  3. V případě, že je zraněný v bezvědomí a nedýchá, přistupte k resuscitaci. Jestliže je v bezvědomý, ale dýchá, kontrolujte pravidelně dech a vyčkejte u zraněného na příjezd záchranky.
  4. Při komunikaci s dispečinkem záchranné služby sdělte nejprve své jméno a místo, kde se nacházíte. Následně popište situaci a aktuální stav zraněného. Vše by mělo proběhnout rychle, jasně a stručně.
  5. Pokud je potřeba přistoupit k resuscitaci, držte se následujícího postupu. Mírně zakloňte hlavu zraněného a následně přistupte k masáži srdce. Masáž je prováděna v poměru 30 stlačení: 2 vdechy. Pokud si nebudete jisti správnou rychlostí masáže, zpívejte si písničku Travička zelená. Hrudník dospělého při resuscitaci stlačíme cca 5–6 cm hluboko.
  6. Po příjezdu záchranky si přebírají zraněného záchranáři a pokračují v poskytování první pomoci.

Včasnou pomocí můžete zachránit život.

Leták ke stažení v PDF >>