, rubrika Aktuality

Unikátní cévní operace

Prof. MUDr. Petr Štádler, Ph.D., primář cévního oddělení Nemocnice Na Homolce provedl se svým týmem unikátní výkon, který dosud nebyl v Evropě a ani ve Spojených státech publikovaný. Jedná se o  tzv. torako-aortální bypass, přemostění z hrudní aorty na břišní aortu u pacientky s těžkým aterosklerotickým postižením.

Prof. Štádler operoval aktivní 75 letou pacientku, které měla velké bolesti při chůzi v oblasti stehen a lýtek způsobené kalcifikacemi tepen, což je jeden z typických projevů aterosklerózy. Při poškození tepen, kdy je omezen průtok krve do orgánů a tkání, cévní chirurgové nebo i kardiochirurgové volí bypass, při kterém se našijí nové cévní rekonstrukce, které postižená místa zásobují náhradní cestou místo zúžených tepen.     

Cévní chirurg prof. Štádler se u pacientky rozhodl pro kombinovaný výkon.  Bypass v oblasti hrudní aorty operoval mininvazivně roboticky, oblast břišní aorty byla z důvodu předešlého operačního výkonu řešena otevřenou cévní operaci.      

„Zákrok byl technicky složitější právě pro rozsáhlost postižení břišní aorty. Pacientka měla těžkou atypickou aterosklerózu břišní aorty v oblasti odstupu viscerálních tepen – orgánových tepen břišní aorty. Měla při běžné chůzi velké bolesti dolních končetin, ale jako aktivní dáma se rozhodla tento náročný výkon podstoupit. Jsme rádi, že jsme mohli část operace provést roboticky asistovanou chirurgií, která umožňuje provést náročnou operaci na aortě miniinvazivně a pro pacienty představuje účinné a bezpečné řešení se všemi výhodami miniinvazivního zákroku. Na Homolce jsme jejím průkopníky a stále si držíme přední světové postavení v této oblasti, komentoval výkon prof. Štádler.“    

Kardiovaskulární onemocnění jako je ateroskleróza aorty, pánevních a končetinových tepen  nebo ischemická choroba srdeční s postižením srdečních tepen jsou nejčastější příčinou předčasných úmrtí nebo invalidity. Jedná se nemoci dospělé populace, které lze významně oddálit zdravou životosprávou, nekouřením pravidelnými kontrolami tlaku a hladiny cukru.  
Nemocnice Na Homolce byla prvním zdravotnickým zařízením v Česku, které v roce 2005 začalo operovat s robotem, a již od začátku robotický systém využívali při operacích cévní chirurgové. Roboticky asistovaná operace břišní aorty se v roce 2006 stala světově unikátním výkonem. V současnosti slavíme již 600 robotických cévních operací. V počtu operací si stále držíme světové prvenství.  

Více se můžete dozvědět v reportáži České televize zde: 

https://1url.cz/wuXAn