, rubrika Aktuality

600. robotická cévní operace na Homolce

Oddělení cévní chirurgie naší nemocnice právě v těchto dnech oslavilo 600. robotickou cévní operaci. V počtu operací držíme stále světové prvenství.

V roce 2006 se roboticky asistovaná operace břišní aorty stala světově unikátním výkonem. Průkopníkem robotických cévních operací je primář cévní chirurgie prof. Petr Štádler. Díky téměř dvacetileté zkušenosti a nové generaci robota Da Vinci jsou cévní chirurgové schopni provádět stále náročnější výkony a širší spektrum operací. Operace výdutě břišní aorty, při níž se postižená část nahrazuje cévní protézou, se dají provést buď otevřeně, endovaskulárně, laparoskopicky nebo roboticky. Každá z možností má svoje opodstatnění. Robotická operace je po endovaskulárním zákroku pro pacienta nejšetrnější. Pacient má na břiše místo řezu několik malých vpichů a rychleji se zotavuje a má zanedbatelné riziko, že se mu vytvoří kýla v jizvě.

Naše nemocnice přijímá k léčbě cévních onemocnění pacienty z celé České republiky i ze Slovenska. Aorta a pánevní tepny se na Homolce operují pomocí všech dostupných technologií. Od klasické otevřené operace přes laparoskopické a endovaskulární zákroky.

Robotickou operaci v oblasti cévní chirurgie dosud žádná jiná nemocnice v republice nenabízí.