, rubrika Aktuality

Před 20 lety byla v ČR zavedena pozitronová emisní tomografie

25. srpna 1999 provedli lékaři v pražské Nemocnici Na Homolce první vyšetření pacienta pomocí PET čili pozitronové emisní tomografie. Jednalo se o vůbec první využití této metody nukleární medicíny v postkomunistické Evropě. PET centrum Praha, které Homolka vybudovala ve druhé polovině devadesátých let ve spolupráci s Ústavem jaderného výzkumu Řež, bylo unikátní tím, že šlo o modelový projekt podporovaný Mezinárodní agenturou pro atomovou energii. Tím, že se osvědčilo v klinické praxi, otevřelo cestu pro další rozšiřování PET technologie do zdravotnických zařízení u nás i v zahraničí.

„Podařilo se nám vzbudit zájem klinických partnerů, prosadit plnou úhradu z veřejného zdravotního pojištění a zvyšujícími se odběry povzbudit výrobce radiofarmak, bez nichž by tato technologie nebyla k ničemu,“ říká doc. MUDr. Otakar Bělohlávek, CSc., primář oddělení nukleární medicíny a PET centra Nemocnice Na Homolce.

Technicky sofistikovaná a logisticky nesmírně komplikovaná pozitronová emisní tomografie vstoupila během 20 let vývoje do širokého povědomí indikujících lékařů a stala se relativně dobře dostupnou. Podle Bělohlávka v mnoha případech přináší zásadní diagnostické informace, které mění či potvrzují zvažované, velmi nákladné terapeutické postupy, mnohdy i velmi zatěžující a rizikové pro pacienty s obtížně léčitelnými nemocemi.

 PET vyžaduje těsnou spolupráci lékařů s výrobci radiofarmak

 Pozitronová emisní tomografie je zobrazovací metoda využívající ionizujícího záření. Pacientovi se do žíly injekcí aplikuje velmi malé množství mírně radioaktivní látky, kterou jednotlivé buňky v těle hromadí v různé míře, např. nádorové a zánětlivé buňky jí nasají mnohem více než buňky zdravé. Poté se snímá záření vycházející z těla pacienta pomocí PET skeneru, dnes už pomocí moderních hybridních PET/CT skenerů, a sleduje se rozložení radioaktivity v těle. Místa, která „více svítí“, jsou podezřelá. Vyšetření je náročné po organizační stránce, protože se musí počítat s poločasem rozpadu používaných radiofarmak.

 Radiofarmaka, která používáme, jsou značena radioaktivním fluorem 18F, který má poločas rozpadu 110 minut, což znamená, že od okamžiku výroby je ho za prvních 110 minut polovina, za dalších 110 minut čtvrtina, pak osmina, šestnáctina a tak dále. Jakmile se tedy vyrobí, musí se velmi rychle dopravit k nám a my ho musíme rychle využít. Radiofarmaka vybíráme specificky pro každé vyšetření a odebíráme je aktuálně od tří různých dodavatelů, z nichž jeden je až v Rakousku,“ vysvětluje Bělohlávek.

 PET centrum Praha byl průkopnický projekt

Vznik PET centra Praha v Nemocnici Na Homolce podporovala Mezinárodní agentura pro atomovou energii. Šlo o modelový projekt, jehož cílem bylo zjistit, zda je vhodné implementovat tak nákladnou technologii jako PET i do zemí na podobném stupni ekonomického rozvoje, na jakém byla tehdejší postkomunistická Česká republika. Ještě v tomtéž roce Homolka prokázala obrovský diagnostický potenciál PET a dosáhla toho, že vyšetření začala hradit pojišťovna. Až do roku 2003 pak bylo PET centrum na Homolce jediným pracovištěm svého druhu v ČR.

 Pracoviště si po celou svou dvacetiletou historii stále udržuje tuzemský primát v počtu prováděných vyšetření a objemem poskytovaných služeb stále patří k největším v Evropě. Ročně tu lékaři vykonají více než 7 500 vyšetření, loni jich bylo téměř 8 000. Nejčastějším důvodem k vyšetření jsou onkologická onemocnění, ale PET centrum na Homolce pomáhá i při lokalizování skrytých zánětlivých ložisek v těle nebo při diagnostice epileptických záchvatů, bolestí páteře či Alzheimerovy demence.