, rubrika Aktuality

10. kardiologický den Petra Niederleho

Už po desáté se 25. října konala odborná konference Kardiologický den Petra Niederleho. Novinkou letošního ročníku bylo, že kromě obvyklého programu pro odborníky byla poprvé připravena také sekce přednášek pro pacienty. Zájemci z řad veřejnosti se na nich dozvěděli užitečné informace o tom, co dělat při potížích se srdcem, infarktu myokardu, vysokém krevním tlaku a dalších onemocněních srdce, jaký je život s kardiostimulátorem či defibrilátorem, jaké jsou možnosti výzkumu nebo jak funguje česká kardiologie v celorepublikovém zdravotnickém systému.

Kardiologický den Petra Niederleho je jedinou odbornou akcí svého druhu v ČR, kde se setkávají ambulantní specialisté, lékaři nemocničních zařízení či lékaři rychlé záchranné služby spolu s regulátory a plátci zdravotní péče. Vzájemná provázanost a nedílná spolupráce všech těchto subjektů umožňuje udržovat úroveň kardiologie v České republice na nejvyšší světové úrovni. Pro takovou úroveň medicíny není ale důležitá jenom technologická kvalita poskytované péče, ale především pochopení pacienta jako celku. Nesmíme léčit jenom postiženou srdeční tepnu nebo poruchu rytmu, musíme léčit celého pacienta. Musíme umět vysvětlit, proč ho léčíme a že se na své léčbě i sám musí aktivně podílet. To je něco, co se poslední dobou z medicíny nenápadně vytrácí,“ říká odborný garant celé akce prof. Neužil.

V rámci programu pro odbornou veřejnost byly na konferenci prezentovány příspěvky našich předních odborníků na témata jako akutní a intervenční kardiologie, srdeční arytmie, srdeční selhání, nebo i problematika úhrad léčby a léčiv. Program přichystaly společně Nemocnice Na Homolce, Sdružení ambulantních kardiologů, Všeobecná zdravotní pojišťovna, Státní ústav pro kontrolu léčiv, Unie pacientů ČR a Zdravotnická záchranná služba hl. města Prahy. Ta na konferenci předvede techniky používané při každodenním zachraňování životů, modelové pracoviště a práci zdravotnického operačního střediska. Účastníci měli také možnost prohlédnout si vozidlo rychlé zdravotnické pomoci.