Konzultace zaměřená na snížení hmotnosti a nastavení zdravého životního stylu

Dle statistik Státního zdravotního ústavu trpí v České republice obezitou 25 % žen a 22 % mužů. Nadváha obecně představuje problém pro více než 50 % populace středního věku.

Také vás trápí nadváha? Oblečení vám nesedí tak, jako dřív? Rádi byste žili zdravěji, ale nevíte, jak na to? Na internetu sice naleznete spoustu rad a informací, ale jak se v nich vyznat?

Proto jsme pro vás v naší lékárně připravili možnost zdarma se objednat na konzultaci, která bude zaměřená právě na nastavení zdravého životního stylu a redukci vaší váhy. Konzultace zdarma - Nemocnice Na Homolce (homolka.cz)

Při konzultacích klademe velký důraz na individualitu každého z vás. Pokud je vaším cílem hubnutí nebo tvarování postavy, probereme doporučení vedoucí k postupné změně v návycích směřující ke zdravému životnímu stylu a vyváženému jídelníčku.

Průběh konzultace u nás je následující. Podle vaší hmotnosti na speciální váze zjistíme, jak velkou část vašeho těla tvoří tuk a svaly a porovnáme tyto hodnoty v rámci vaší věkové skupiny. Váha také umožňuje odhadnout množství viscerálního tuku, což je tuk uložený v blízkosti břišních orgánů. Příliš velké množství tohoto tuku je spojováno s vyšším rizikem rozvoje civilizačních onemocnění, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka, vysoké hladiny LDL cholesterolu, apod. Tento odhad můžeme doplnit i změřením obvodu pasu.

Součástí konzultace je i rozhovor o vašich stravovacích návycích a pohybových aktivitách. Důležité pro nás je také vědět o vašich onemocněních i lécích, které užíváte. Některé léky mohou totiž způsobit přibírání na váze nebo zvýšení či snížení chuti k jídlu. Ne vždy lze takový lék vysadit, ale pokud to lze, můžeme jako farmaceuti s vaším lékařem probrat jiný způsob léčby, který by nemusel ovlivňovat vaši váhu a chuť k jídlu.

V médiích se často objevují různé diety na kratší dobu – týden až měsíc – a slibují úžasné výsledky a zhubnutí několika desítek kilogramů. Doporučujeme si na takové diety dát pozor. Zpravidla působí na principu krátkodobého, ale často drastického kalorického deficitu, při kterém se tělo zbaví především vody. Což přinese chtěný váhový úbytek. Ale rizikem většinou je známý a ne chtěný - jojo efekt. Naberete pracně shozená kila zpět a často i několik kilogramů navíc. Naše tělo nemusí na takovýto drastický výkyv v příjmu kalorií reagovat dobře a v krajním případě se mohou objevit i zdravotní problémy - se štítnou žlázou, menstruačním cyklem nebo psychikou. Sestavit jídelníček by vám měl vždy pomoci vysokoškolsky vzdělaný nutriční terapeut a nikoli pouze výživový poradce. Rádi předáme kontakty.

V rámci konzultace vám také pomůžeme s výběrem volně prodejných doplňků stravy, které vašemu hubnutí mohou pomoci, nebo doplnit látky, kterých ve stravě nemáte dostatečné množství. Existují také léky při léčbě nadváhy nebo obezity. Některé z nich lze zakoupit i bez lékařského předpisu. Rádi vám doporučíme, které by pro vás mohly být vhodné a poradíme vám, jak s léky zacházet, aby bylo dosaženo správného účinku a požadovaných výsledků.

V neposlední řadě existují i chirurgické metody léčby obezity, jako např. bariatrické operace – můžeme vám doporučit pracoviště a poskytnout podporu při rekonvalescenci a jídelním režimu po konkrétním typu operace.

Na závěr konzultace vám sestavíme doporučení ohledně změn ve vašem životním stylu. Vše u nás probíhá anonymně a informace nikomu dále nesdělujeme. Těšíme se na vaši návštěvu.

Konzultace zdarma - Nemocnice Na Homolce (homolka.cz)