CT duální energie

Metoda CT duální energie (CTDE) využívá během vyšetření dvou různých napětí na dvou rentgenových lampách, které září současně. Každá retgenka vyzařuje proto jiné rentgenové spektrum. Různé tkáně lidského těla absorbují aplikované energie rentgenového záření odlišně. S takto získanými daty můžeme provádět dosud nedostupná vyšetření, které posunují obor radiologie o velký krok dále. Jedná se především o:

CTDE ledvinných konkrementů
Speciální metoda s jejíž pomocí lze již nativně stanovit semikvantitativní složení konkrementů uložených ve vývodných cestách močových. Rozlišujeme konkrementy urátové, cystinové, struvitové, hydroxyapatity a oxaláty. Zejména odlišení urátů od ostatních konkrementů dovoluje zcela jiný terapeutický postup, který je šetrnější pro pacienta.

CTDE dnavých tofů
Speciální metoda s jejíž pomocí můžeme již nativně spolehlivě určit přítomnost, počet a velikost dnavých tofů kolem postižených kloubů a odlišit je od prosté degenerace s kostními návalky. 

CTDE jodové mapy
Toto vyšetření provedené po aplikaci jodové kontrastní látky do žíly umožňuje zobrazit distribuci jódu (tedy prokrvení) v jednotlivých orgánech (např. prokrvení plicního parenchymu či jater). Vyšetření nám dovoluje v nejasných případech odlišit prokrvení některých lézí a určit, zda se jedná o benigní či maligní léze (např. tumory ledvin)

CTDE k redukci artefaktů
U pacientů s kovovými náhradami v těle, náhrady kloubů, různé druhy svorek, spojek, stentů či uzavírajících koilů vznikají na CT tzv. hvězdicové artefakty, které znemožňují přesnější hodnocení přiléhající tkáně hned vedle těchto náhrad. S pomocí CTDE a speciálního softwaru lze výrazně snížit množství artefaktů a tím dosáhnout možnosti kvalitnějšího vyhodnocení i změn těsně vedle kovových materiálů.

CTDE AG (CT angiografie s duální energií)
Tato metoda poskytuje daleko kvalitnější zobrazení cév zejména ve 3D obrazech, a to především v oblasti hlavy a krku.