, rubrika Aktuality

Nemocnice Na Homolce uvedla do provozu nový robotický analyzátor

Oddělení klinické biochemie, hematologie a imunologie (OKBHI) Nemocnice Na Homolce bude nově ve svých laboratořích využívat novou robotickou linku DxA 5000.

Biochemická, imunologická a hematologická vyšetření významně přispívají ke stanovení diagnostiky, prognózy a účinnosti terapie, tvoří tedy klíčový článek léčebného procesu. Díky špičkovému přístrojovému vybavení mohou laboratoře na Homolce zajišťovat celé spektrum rutinních i speciálních vyšetření.

 

Od listopadu má oddělení k dispozici i novou robotickou linku DxA 5000, která přispěje k ještě větší automatizaci provozu. Inovativní systém automatizuje celou řadu manuálních kroků v laboratoři a snižuje riziko potencionálních chyb na minimum. Celý proces se také výrazně zrychluje. Robotická linka navíc dokáže vyhodnotit vzorky s vyšší prioritou a analyzovat je přednostně. Patentovaný algoritmus trasování také přispívá k efektivnímu zpracování rutinních vzorků.

 

„Vzhledem k množství vzorků, které prochází našimi laboratořemi, je stále větší automatizace procesů logickým krokem. Hlavní benefit robotické linky vidíme především ve výrazném zkrácení času celé procesu analýzy, což vede i k rychlejší odezvě u ošetřujícího lékaře. Dalším významným benefitem je významná eliminace chybovosti,“ komentuje novou linku doc. MUDr. Miroslav Průcha, Ph.D., primář oddělení klinické biochemie, hematologie a imunologie.